Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da na pravilan način skuvate heljdu

Kako da na pravilan način skuvate heljdu

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Heljda

Zemlja porekla heljde, koju ruska nacija veoma ceni, u suštini je Indija, ali je činjenica da je ova biljka upravo tamo iz nepoznatih razloga manje popularna. Najverovatnije je razlog tome što se vekovima heljda smatrala hranom za siromašne.

Istina je d je heljda bogata veoma važnim hranljivim materijama, a pored toga je ekološki čista namirnica. Nezavisno od toga gde ćete je posejati, oko nje nikada nećete videti korov, pa zato nije potrebno da koristite pesticide.

Danas je heljda sve popularnija, pa se negde može sresti i sa ruskim nazivom za ovu biljku - grečka. Pored toga što je veoma korisna, ako se naučite kako da je spremite, ona vam može poslužiti kao dodatak čorbama, kao osnova za salate, za glavna jela, za slatkiše od testa, pa čak i za pojedine deserte.

Slično kao i pirinač, heljda nije teška za spremanje, ako ste upoznati sa sledećim:

- Obavezno je da heljdu prvo operete pre nego što je stavite da se kuva. Poželjno je da je dobro operete, kako bi se sa nje skinule sve ljuspe i suvišni delovi.

Heljda

- Kada operete heljdu, stavite je u cediljku da se ocedi, a ako imate mogućnost, stavite je na neko osunčano mesto.

- Prilikom kuvanja heljde, poželjno je da je kuvate u šerpi sa debljim dnom i obavezno je da šerpu poklopite. Kako bi heljda bila prijatnog ukusa, više je potrebno da se ona kuva na pari nego da se samo kuva.

- Odnos heljde i vode treba da bude 1:2, ali ako hoćete da ona bude više kuvana i da je koristite kao kašu (na primer, da je dodate raznim vrstama pirea od povrća), možete dodati više vode.

- Ako spremate heljdu za nešto starije, poželjno je da je kuvate u prethodno posoljenoj vodi, a ako ćete heljdu koristiti kao hranu za bebe, onda je bolje da ne stavljate so.

- Heljda treba da se kuva na jakoj vatri oko 5 minuta, na srednjoj vatri - 7 minuta, a na tihoj vatri - oko 3 minuta.

- Kada skuvate heljdu, sklonite je sa vatre, ali nemojte dizati poklopac, već preko njega stavite peškir i neka tako dostoji 15 minuta.

- U zavisnosti od toga šta ćete spremiti sa heljdom, možete je oprati hladnom vodom. Tako će se zrna odvojiti i neće ispasti kao kaša.

Predlažemo vam nekoliko ukusnih recepata sa heljdom: Šaran sa heljdom, Kroketi od heljde i pečuraka, Musaka sa heljdom, Tikvice sa heljdom, Palačinke od heljde.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest