bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Da li je zaista čips štetan?

Da li je zaista čips štetan?

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
462311
Ćips

Čips od krompira je bez sumnje jedna od najštetnijih namirnica. Reč je o kupovnom čipsu, koji sadrži ogromne količine masti i kalorija. Ako svakog dana jedete jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da u toku jedne godine popijete 5 litara ulja. Zamislite samo šta činite svom organizmu!

Takođe je važno da znate da u ulju, u kojem se prži krompir za čips, veoma često je ulje užeglo, pa to sve vodi do upala u ljudskom organizmu. Upravo te upale su uzrok raka, srčanih oboljenja, kao i drugih bolesti.

Takođe, ulje čipsa sadrži i kancerogenu materiju, tzv. akrilamid. Ta materija nastaje dok se krompir prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je uzročnik pojave raka. On može oštetiti DNK. Svakodnevna konzumacija čipsa može dovesti i do gastritisa. Zato se ne preporučuje osobama sa osetljivim želucem.

Pre nekoliko godina čips nije sadržao toliko hemije, ali danas se takve stvari ne kontrolišu. Kupovni čips je pun opasnih sastojaka, koji kod ljudi izaziva zavisnost. To je posebno opasno za decu, čiji roditelji ne vode računa šta jedu.

Gojaznost je možda najbezbednija posledica konzumiranja čipsa, ali ipak je važno pomenuti i taj aspekt. Problem sa gojaznošću sam po sebi je ozbiljan, posebno kada su u pitanju deca, a vodi i do raznih oboljenja.

Ćips

Svakodnevna konzumacija čipsa može dovesti do disbalansa organa kod dece. Takođe, štetne materije i dodaci utiču na nervni sistem kod dece. Velika količina soli, koja je ujedno i prepržena, vodi do oštećenja vida i pojave raka. Takođe, zasićene masti u čipsu vode do loše koncentracije i problema sa pamćenjem. Naravno, najviše trpe deca.

Kod trudnica se konzumacija čipsa poredi sa pušenjem duvana tokom cele trudnoće. To može dovesti do oštećenja ploda, pa čak i do abortusa. Zato bi svi trebalo da razmislimo da li da uopšte kupimo čips sledeći put!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest