Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pročistimo vodu u kućnim uslovima

Kako da pročistimo vodu u kućnim uslovima

MarinaMarina
Pomoćnik kuvara
812
Kako da pročistimo vodu u kućnim uslovima

Ekolozi u celom svetu upozoravaju da je kvalitete vode svake godine sve gori i gori i da je broj mesta sa čistom izvornom vodom sve manji. Svaka nedestilovana voda sadrži razne primese kao što su: fosfati, hloridi, sulfati, gvožđe, kalcijum, natrijum, mangan, magnezijum i druge.

Sve ove materije, kada se unose u manjim količinama putem hrane, korisne su za zdravlje, ali u vodi je njihova koncentracija visoka. Materije koje unosimo putem vode se talože u našem telu.

Kao posledica toga, mogu se razviti razne bolesti poput alergija, raka, kamena u bubregu, itd. Hlor se koristi za desinfekciju vode sa česme. On ubija mikrobe, ali ujedno je i toksičan za ljude. U manjim količinama se njegov efekat ne oseća, pa je zato potrebno da se njegova količina u vodi stalno prati.

Osim što utiče na zdravlje ljudi, kvalitete vode utiče i na ukus jela i napitaka. Čak i kada kupujete skupu i kvalitetnu kafu ili čaj i ako ih pripremate sa nedestilovanom vodom, njihova aroma se gubi. Postoji nekoliko načina kako da pročistite vodu kod kuće.

Kako da pročistimo vodu u kućnim uslovima

Najzastupljeniji i najdostupniji način pročišćivanja vode jetse prokuvavanje. U šerpu bez poklopca stavite željenu količinu vode, pa zatim stavite na ringlu i sačekajte da proključa. Da biste dobili željeni efekat, voda treba da ključa namanje 10 minuta.

Ova metoda nije baš preporučljiva da se koristi kada je u pitanju voda sa visokim sadržajem hlora, budući da se nakon dugog ključanja javlja hloroform, koji je kancerogen. Kada se proključala voda ohladi, možete je konzumirati. Koliko i da je korisna, ova metoda ima i svoje nedostatke. Činjenica je da prokuvavanje vodu čini "mrtvom", pa onda ona ne bude korisna za ljudsko telo.

Druga metoda, koja se smatra najefikasnijom jeste zamrzavanje. U odgovarajući posudu (najbolje da to bude plastična, a ne staklena) isipajte potrebnu količinu vode, ali nemojte puniti do kraja, jer se zapremina vode povećava tokom zamrzavanja. Odmrznuta voda je veoma korisna za kožu. Ona aktivira sve regenerativne procese u telu, poboljšava metabolizam i uklanja toksine.

Postoji još jedna varijanta pročišćenja vode, a to je sa silicijumom. On se može kupiti u apotekama. Da biste dobili silicijumsku vodu, potrebno je da dobro operete parče silicijuma, da ga stavite u odgovarajuću posudu i da ga prelijete vodom. Tako treba da odstoji najmanje 24 sata. Nakon toga vodu procedite i možete je konzumirati.

Kako da pročistimo vodu u kućnim uslovima

Voda se može pročistiti i aktivnim ugljem. Potrebno je da stavite na dno posude oko 10 tableta, koje ste uvili u gazu. Sipajte vodu i neka odstoji nekoliko sati. Sledećeg dana je možete piti.

Srebrni joni odlično pročišćavaju vodu. Možete staviti srebrni pribor na dno odgovarajuće posude. Nakon toga sipajte vodu. Jedan dan je dovoljan da se sve bakterije očiste. Prednost srebrne vode jeste ta što se ona može čuvati duže vreme, a da pritom ne gubi svoja svojstva.

Drugi i skuplji način pročišćavanja vode jeste korišćenje filtera. Na tržištu se mogu naći najrazličitiji uređaji i bokali, koji pročišćavaju vodu sa filterom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest