Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nemojte bacati kore od povrća! Pogledajte za šta ih možete iskoristiti

Nemojte bacati kore od povrća! Pogledajte za šta ih možete iskoristiti

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822

Bujon je veoma važan dodatak svakom slanom jelu, budući da mu daje jak i puniji ukus. Takođe, on znatno poboljšava i aromu jela. Danas se u prodavnicama mogu naći najrazličitiji suvi ili tečni bujoni. Međutim, većina njih imaju previše jak ukus. Takođe, ako pogledate njihov sadržaj, sigurno ćete odustati od kupovine.

Kako ne bi lišavali sebe ovog blaga u vidu bujona, možete ga i sami napraviti. I to ga možete napraviti od sastojaka koje treba da bacite u koru za đubre. Reč je o bujonu od povrća od kora povrća. To je jedno praktično rešenje, koje će vam olakšati boravak u kuhinji, a takođe i biti vaš verni saveznik u spremanju jela.

Evo i kako se pravi ovaj neverovatan domaći bujon:

Potrebni sastojci: 2-3 šargarepe, 2-3 krompira, 1 struk celera, 3 glavice luka, 1 struk peršuna.

Način pripreme: Povrće dobro operite. Očistite kore, drške i spremite jelo po želji. Nemojte bacati kore, koje ste oljuštili, već ih stavite u šerpu. Sipajte vodu i kuvajte ih na umerenoj vatri najmanje 30 minuta ili dok se ne napravi bujon.

Sačekajte da se bujon ohladi i isipajte ga u kalup za led. Nakon 24 sata, kada već imate gotove kockice, prebacite zamrznuti bujon u kesu za zamrzivač. Čuvajte ih u zamrzivaču do mesec ili dva i dodajte ih omiljenim supama, čorbama, rižotu, kada vam je potreban prirodni bujon.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji