Napravite sami šarene mrvice za dekoraciju torti
Направете си сами цветни пръчици
bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Napravite sami šarene mrvice za dekoraciju torti

Napravite sami šarene mrvice za dekoraciju torti

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Početnik
432741
Šećernemrvcice

U kulinarstvu se za dekoraciju torti, kolača, mafina, kremova i drugih slatkiša koriste šećerne mrvice. One su na engleskom poznate pod nazivom sprinkles. Pored toga što ih možete kupiti gotove u prodavnici, možete ih, takođe, napraviti i kod kuće.

Naravno, kao što i ostali recepti imaju svoje varijante, tako i šećerne mrvice mogu d se naprave na nekoliko načina.

1. Šećerne mrvice sa kukuruznim skrobom

1 i 1/2 šolje šećera u prahu

1 kašika kukuruznog skroba

1 i 1/2 kašika vode

1 kašika svetlog kukuruznog sirupa

1/2 kašičica ekstrakta vanile

Napomena: Kukuruzni sirup možete zameniti medom ili glukozom, tako da odnos bude 1:1.

Priprema:

Napravite sami šarene mrvice za dekoraciju torti

1. U činiju srednje veličine pomešajte 1 šolju šećera u prahu, kukuruzni skrob, vodu, kukurzni sirup i ekstrakt vanile. Treba da dobijete homogenu smesu.

2. Smesi dodajte pola šolje šećera u prahu. Dodaje se kasnije, kako bi moglo sve lakše da se meša.

3. Smesi dodajte željenu boju. Smesu možete podeliti na 2 - 3 dela i da svaki deo obojite u različitu boju

4. Smesu stavite u špric za dekoraciju. Ako koristite Wilton, onda se koristi produžetak N4.

5. Stavite papir za pečenje na ravnu površinu. Pomoću šprica napravite tanke i duge prave linije.

6. Ostavite da se ohlade i da se stvrdu, najmanje 12 sati.

7. Kada se sve linije osuše, one se mogu odlepiti od papira i da se nožem isitne, tj. da se seku prema željenoj veličini.

Mogu se čuvati u dobro zatvorenoj posudi.

2. Šećerne mrvice sa belancetom

Belanca

3 šolje šećera u prahu

3 belanceta od velikih jaja

ekstrakt vanile ili badema

boja za hranu

Priprema:

Kao i kod pravljenja puslica, šećer u prahu i belanca umutite u sneg. Dodajte aromu vanile, badema ili drugi po želji. Smesu obojite i na isti način se nastavlja - koristi se špric, zatim se sačeka da se osuše i onda se isitne.

3. Šećerne mrvice sa šećernim testom /fondanom/

Preostalo testo razvijte u tanku koru i pomoću šprica napravite male figure ili napravite male horizontalne linije, Neka se osuše i onda ih isitnite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest