bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?

Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?

jesti jabuku

Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo da postanu glavni izvor minerala, vitamina i vlakana.

U takvim slučajevima, glavni uslov je pažljiv odabir voća. Potrebno je obratiti pažnju na ono voće i povrće koje ima nizak glikemijski indeks. Ipak, ne treba zaboraviti i količine porcija.

Kada govorimo o voću koje se može jesti kod dijabetesa, pomenućemo ono čiji je glikemijski indeks u opsegu od 55 do 70 i ne prelazi ove granice. Ako je indikator veći od 70, onda je namirnica veoma štetna za svaki tip dijabetesa.

Ako se pridržavate pravilnih izbora, sasvim je moguće da se šećer u krvi održava u granicama normale. Takođe, potrebno je uzeti u obzir i veličine porcija.

Kako biste napravili pravi izbor, treba da konzumirate samo kisele ili slatko-kisele sorte. Sokovi i slatke sorte voća mogu negatvno da utiču na zdravlje, što vodi do naglog skoka glukoze u krvi pacijenta sa dijabetesom.

Ne treba zaboraviti da su sokovi od voća i povrća u pogledu glikemijskog indeksa nekoliko puta teži nego namirnice od kojih su dobijeni. To je tako jer je sok tečnost bez vlakana, što utiče na usvajanje šećera.

Jabuke

jabuka

One se mogu i trebaju konzumirati kod dijabetesa tipa 2. Jabuke sadrže pektin, koji ima moć da pročišćava krv i na taj način pomogne da se smanji nivo glukoze u njoj. Pored pektina, one sadrže znatne količine vitamina C, kalijuma, gvožđa i vlakana. One se mogu nači tokom cele godine i pomoći će vam da se izborite sa depresijom, da eliminišete suvišne količine tečnosti i da sprečite nadutost.

Kruške

kruške

Ako se odlučite za kruške koje nisu mnogo slatke, onda se one, kao i jabuke, dugo usvajaju u želucu i uticaće na mršavljenje.

Grejpfrut

grejprut

Odavno se zna da je ovo citrusno voće pravi izvor vitamina C, koji štiti organizam od viruksa, a dosta je važan i u periodu masovni prehlada. Glikemijski indeks grejpfrua je veoma nizak, pa čak iako je veliki, on neće dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom.

Trešnje

trešnje

Trešnja je u ovom pogledu neprocenjiva. Ona sadrži velike količine kumarina i gvožđa, toliko da je dovoljno da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka. Čak i slatke trešnje ne mogu dovesti do prekomernog stvaranja glukoze u krvi.

Brusnica

ribizle

Brusnica /crna i crvena/ je odlično voće za dijabetičare. Osim plodova, mogu se koristiti i listovi za pravljenje čaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest