bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nekoliko razloga da koristite začin selen

Nekoliko razloga da koristite začin selen

Selen - to je biljka poznata čovečanstvu još od drevnih vremena. U prošlosti su ljudi lečili reumatizam i prehladu čajem od selena. Zanimljiva je činjenica da su u srednjem veku putujući trgovci koristili selen kao aromatizator, tako što bi stavili listove selena u obuću.

Selen pripada porodici šargarepa i peršuna. Osim što se gaji kao kulutra, on se može naći i kao divlja biljka. Najveće plantaže selena se mogu naći u mediteranskoj oblasti. Upravo u ovim predelima, poput Italije, selen se smatra jakim afrodizijakom.

Na našim prostorima se za tradicionalna jela koristi ovaj aromatičan začin, a dodaje se svež ili sušen. Razne vrste jela sa mesom, pasulj, mlečna jela i salate dobijaju neverovatan tradicionalni ukus, kada im se doda selen.

Od ove biljke se koriste listovi, semenke i koren. Najlekovitija svojstva ima koren. On se koristi za čajeve i sirov.

Koren selena je veoma efikasan za podsticanje apetita, kod poremećenog varenja, kod lečenja cistitisa i pomaže u uklanjanju kamena u bubrezima. Ima antiseptičko dejstvo.

Listovi selena su deo biljke koji se najviše koristi u kulinarstvu, jer semenke i koren imaju veoma jaku, a ponekad i nametljivu aromu. Izvan kuhinje, listovi se koriste kao diuretik i efikasan aromatizator. Čaj od listova ove biljke ublažava menstrualne bolove i leči prehladu.

Ako želite da maksimalno iskoristite sve blagodeti selena, onda je kupujte u proverenim prodavnicama, gde se garantuje da je biljka gajena u bašti i bez pesticida. Nemojte rizikovati da berete divlji selen, budući da ga lako možete pomešati sa nekim otrovnim biljkama iz iste porodice.

Selen se može osušiti i čuvati u papirnim kesicama na tamnom i suvom mestu ili da se isecka i zamrzne.

Da li ćete ga koristiti kao začin za omiljena tradicionalna jela ili kao lek, odlučite sami, a konzumacija ove biljke donosi mnoge koristi za zdravlje. Zato nemojte zanemarivati ovu biljku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji