bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Koje bolesti leči čudotvorni divlji pelin?

Koje bolesti leči čudotvorni divlji pelin?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Divlji pelin

Divlji pelin, poznat i kao crni pelin, se može naći u različitim delovima Balkana, ali se teško može razlikovati od žbunova, među kojima raste. Uglavnom raste pored puta, kamenitih i travnatih površina.

Iako mu izgled nije privlačan, divlji pelin je veoma cenjena biljka, pa je poželjno da se naučite da je prepoznajete i da je nabavite, jer vekovima unazad se njome leče prehlade, temperature, reume i drugih oboljenja. Takođe, podstiče izlučivanje mokraće i ima veliku moć da dezinfikuje, a koristi se i za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Koristi se i za stimulisanje apetita kod osoba koje ga nemaju. Važno je pomenuti činjenicu da ne bi trebalo da se preteruje sa dozama ove biljke, jer on sadrži i pojedine otrovne materije.

Ako smo uspeli da vas zainteresujemo i uspeli ste da nađete ovu biljku, onda pogledajte šta možete napraviti od nje, u zavisnosti od toga da li je imate osušenu ili svežu.

Obloge od divljeg pelina za reumu, giht, umorne noge i upalu mišića

Potrebni sastojci: 50 g listova divljeg pelina, 50 g kamilice, 50 g petrovca, 500 ml vode.

Crni pelin

Način pripreme: Sve biljke stavite u ključalu vodu i neka tako odstoje oko sat vremena. Od ovog čaja napravite obloge, koje se stavljaju na obolela mesta.

Liker od divljeg pelina

Potrebni sastojci: 1 flaša konjaka, 2 1/2 šolje svežih listove divljeg pelina, 5 kašika šećera. kora od 2 pomorandže, 1 kašičica sokda od limuna.

Način pripreme: Listove divljeg pelina pažljivo operite i prelijte ih konjakom. Ako imate grančice, možete i njih korisititi. Posudu ostavite poklopljenu na tamno mesto oko 7-8 dana. Posebno napravite šećerni sirup, u koji ćete staviti iseckane kore pomorandže i sok od limuna. Kada se šećer otopi, neka se ohladi i onda pomešajte ga sa konjakom. Liker sipajte u flaše, dobro ih zatvorite i čuvajte na hlandom mestu 2 meseca, kako bi liker mogao da sazri.

Čaj od divljeg pelina kod nedostatka apetita

Potrebni sastojci: 1 kašika sušenog divljeg pelina, 300 ml vode

Način pripreme: Biljku prelijte ključalom vodom i ostavite tako 30 minuta. Nakon toga procedite i uzimajte 4 porcije dnevno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest