Da se napravi topljeni sir u kućnim uslovima je veoma jednostavno. Ovakav sir je znatno ukusniji od onog iz prodavnice i ne sadrži hemijske dodatke.
Napravljeni topljeni sir ima konzistenciju kao i kupovnog topljenog sira iz prodavnice, a čak mu je ukus znatno bolji. Što se tiče hemijskih sastojaka, kada se topljeni sir napravi u kućnim uslovima, on ne sadrži nikakve dodatke. Zato je apsolutno bezbedan.
Spremanje baze
Stavite 500 g domaćeg sitno sira (vurde) u činiju, dodajte 1 sirovo jaje, 0.5 šolje soda bikarbone i 2/3 kašičice soli. Da biste obezbedili da krajnji proizvod ne postane zrnast, dobro umutite mikserom ili blenderom. Baza nakon mućenja treba da bude homogena smesa, koja podseća na kiselu pavlaku po gustini.
Vodena para
Uzmite šerpu onolikog prečnika, da činija sa smesom može da ostane na otvoru šerpe, ada ne padne na dno, 1/3 šerpe napunite vodom i stavite je na vatru. Kada voda u šerpi proključa, smanjite vatru i stavite činiju na šerpu, mešajući bez prestanka. Nakon 10 minuta osnova za topljeni sir će postati tečna, a to znači da je sir počeo da se topi. Nemojte prestati sa mešanjem i nastavite sa procesom kuvanja.
Nakon sledećih 10-15 minuta sir u činiji će se zgusnuti i pretvoriće se u lepljivu smesu.
Ako želite, topljenom siru možete dodati mlevene začine, beli luk i ako je potrebno - posolite. Izvadite činiju iz šerpe za pripremanje na pari i prebacite sadržaj u odgovarajuću posudu, tako što ćete prethodno zidove posude premazati maslacem. Kada se sir ohladi, stavite ga u frižider na 8 sati, da se zgusne i dobićete veoma ukusan topljeni sir.
Nakon određenog vremena, izvadite topljeni sir iz frižidera, namažite ga na krišku hrskavnog hleba i probajte.
Zatvorite oči i uživajte u nezaboravnom ukusu!
Komentari