Pavit

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190155
Pavit

Pavit /Clematis vitalba L./ je višegodišnja drvenasta biljka, koja je spiralno razgranata i pripada porodici Ranunculaceae. Pavit je biljka rasprostranjena suda - sve do crnomorskog primorja i do 2000 m nadmorske visine u planinama.

Raste među žbunjem, na sunčanim mestima u šumama, gde se često penje uz ograde i zidove. Najbolje se razvija sa žbunjem i u šumama pokraj reka, gde se najčešće penje uz drveće i pokriva im krošnje. Pavit je rasprostranjen i na Kavkazu, Evropi i Jugozapadnoj Aziji.

Stabiljka pavita može dostići dužinu do 30 m. Korenje mu je dosta razvijeno i može živeti najviše do 24. godine starosti. Listovi su perasti, uspravni i sa dugim drškama.

Pavit počinje da cveta krajem maja pa sve do avgusta ili početkom septembra. Cvetovi imaju duge drške, sabrani su u složene metlaste cvasti. Ima bele cvetove i slabu aromu. Listovi oko cvetova su četiri.

Ubrzo nakon što cvetovi pavita počnu da cvetaju, njhovov mesto zauzimaju mekani srebrno-sivi plodovi, koji su veličine loptice za tenis. Svaki plod ima mnogobrojne izdužene i blago spljoštane crvenkasto-braon plodove.

Iako se pavit često javlja kao dosadan korov, on je korisna ukrasna biljka. On je veoma lep, kada se pojave veliki perasti listovi a još lepši bude kada se pojave beli cvetovi.

Zato se u mnogim evropskim zemljama pavit gaji kao ukrasna biljka u parkovima i baštama, a najčeće za strehe u parkovima.

Sastav pavita

Pavit sadrži protoanemonin, koji se tokom sušenja pretvara u anemonin; vitamin C i provitamin A; eterično ulje, saponin leotin; trimetilamin; vosak; miricelov i cerilov alkohol. Pavit sadrži i vredne alkaloide - klematitol, anemol, lenontil.

Biljka pavit

Branje i čuvanje pavita

U lekovite svrhe se bere nadzemni deo biljke. Branje se izvršava za vreme cvetanja - tokom maja i juna. Korenje se takođe koristi u medicinske svrhe, ali se ono može brati tokom cele godine.

Pavit se suši u hladovini, tako da dozvoljena vlažnost bude oko 12%. Rok trajanja isečenih strukova je 2 godine, a celih - 3 godine. Čuvajte osušeni pavit u prohladnim i suvim prostorijama.

Koristi od pavita

Pavit ima dobru sposobnost da podstiče znojenje, uriniranje, antigljivično deluje, kao i protiv bakterija. Koristi se kod glavobolje, otoka, protiv čireva u želucu, bolova u zglobovima, osteofita. Pavit pomaže kod očnih upala, pojedinih veneričnih bolesti, groznice i proširenih vena.

Bolovi u zglobovima

Narodna medicina i pavit

Naša narodna medicina koristi pavit kod čira na želucu, groznice, čireva od proširenih vena. Spolja se koristi za kupke kod krasti i za obloge kod čireva. Isto dejstvo ima i koren biljke.

Tkivo ispod kore stabiljke, kada se isitni i pomeša sa maslinovim uljem se koristi u vidu obloga kod osteofita, bolova u zglobovima i reume. Ne bi trebalo da obloge stoje duže od 6 sati, jer postoji opasnost od opekotina.

Za unutrašnju upotrebu se 1 kašičica pavita se stavlja u 500 ml vode i ostavlja se da vri 5 minuta. Pije se po jedna šoljica pre obroka, tri puta dnevno.

Da bi ste napravili uljani ekstrakt od pavita prelijte 1 deo suvih listova sa 10 delova maslinovog ulja i tako treba da odstoji 10 dana. Koristite za lokalnu upotrebu.

Štetnost pavita

Pavit treba da se koristi po nalogu lekara i u tačnim dozama, kako bi se izbegle moguće kontraindikacije. Kod predoziranja se javljaju simptomi trovanja, koji utiču na nervni sistem, prouzrokuju gubitak osećaja za bol, snižavaju telesnu temperaturu. Kod branja stabiljke i listova se može javiti iritacija kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji