Bonapeti.rs»Članci»Kulinarske Vesti»Avokado umesto penjurlije i smuti umesto boze su u novom jelovniku u vrtićima

Avokado umesto penjurlije i smuti umesto boze su u novom jelovniku u vrtićima

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
6911
Smuti

Avokado umesto penjurlije za doručak i zdrav smuti umesto soka i boze očekuje mališane u vrtićima. Od ove jeseni će se znatno promeniti jelovnik, a nezdrave namirnice će se isključiti iz jelovnika.

Takođe, pržene hrane više neće biti, kao ni kobasica, deserata sa velikim količinama šećera, namirnicama koje sadrže mnogo soli i proizvodi od testa.

Umesto njih će biti više jela sa kinoom, heljdom, čia semenkama, lanenim semenkama, susamom, avokadom, mangom, urmama, borovnicom, brokolijem, rukolom, ajsberg salatom, paradajzom, slatkim krompirom i sirom.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je uvelo određena pravila po pitanju zdrave ishrane. Istraživanja su pokazala da nacija je sve više sklona gojaznosti, a ovaj problem pogađa i najmlađe.

Namirnice koje se predlažu u vrtićima za doručak, ručak i popodnevnu užinu su znatno ispod normi zdrave ishrane.

Po preporuci direkcije za očuvanje zdravlja, jelovniku mališana su potrebne drastične promene, a glavni kriterijum bi trebalo da bude zdravlje, a ne cena, kako je to bilo dosad.

Gojaznost postaje sve veći problem i kako bi se njene posledice smanjile, trebalo bi da se neke tradicije u ishrani zamene i da se sa decom stalno priča o tome šta je zdravo a šta ne, tvrde nutricionisti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji