Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se radi sa želatinom

Kako se radi sa želatinom

Jana G.Jana G.
Početnik
165
Krem sa jagodama

Želatin nema ni miris ni ukus, providna je i obično se prodaje u prahu. Na nekim mestima se želatin može naći i u vidu listića. Želatin se koristi za razne vrste deserata, a pomoću njega se ukrašavaju torte, kremovi i kolači.

Najlakši način da radite sa želatinom je sledeći: Rastvorite ga u hladnoj vodi, a zatim ga stavite na paru, da se dobro razmuti, pa ga dodajte sastojcima, koji su navedeni u receptu.

NIkada ne ostavljajte želatin da proključa, dok ga rastvarate. Upravo zbog toga se on rastvara na pari, kako bi se izbegao neželjeni efekat. Ako ostavite želatin da proključa, on će se zgusnuti i nećete ga moći dodati ostalim sastojcima.

Poželjno je da koristite hladnu i proključalu vodu za želatin. Ostavite ga da nabubri, pa ga onda rastvorite. Želatin se potapa u vodu koje količinski ima 6 puta više. Tako se ostavlja makar pola sata.

Želatin

Poželjno je da poštujete proporcije, kako bi dobili željeni rezultat. Ako dodate 20 g rastvorenog želatina u 1 l tečnosti, onda ćete dobiti tzv. žele podrhtava. Ako u 1 l tečnosti dodate oko 50 g želatina, dobićete žele koje se može seći nožem.

Kada koristite želatin u kombinaciji sa voćem, treba da ga sitno iseckate, jer želatin ne može da se pričvrsti za krupno isečeno voće.

Nije preporučljivo da se žele hladi u zamrzivaču, jer onda postaje kristalno. Uvek obratite pažnju na rok trajanja želatina, kako ne biste tako pokvarili jelo.

Najlakši žele, koji možete napraviti, jeste onaj od voća ili voćnog soka. Potopite 15 g želatina u pola litra vode. Nakon sat vremena dodajte litar i po voćnog soka ili soka od kompota, a pre toga ga zagrejte na 60 stepeni.

Stavite posudu na vatru i oko 10 minuta grejte na tihoj vatri, ali da ne proključa, dok vi sve vreme mešate. U činije stavite iseckano voće i prelijte sokom. Možete napravti voćni žele i bez voća, samo sa sokom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest