bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215609
Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Da li ste znali da jedemo nezrele krastavce? Zreli sa veliki, žuti i sa velikim semenkama. Između ostalog, na grčkom jeziku reč "aguros" (drevni naziv za krastavce) znači - nezreo.

90% ovog povrća čini voda, što ga čini idealnim za one koji se hrane zdravo. Jedan od najpopularnijih načina jeste priprema kiselih krastavčića za zimu, a oni se uvek traže i veoma su popularni.

Priprema kiselih krastavčića nimalo nije teška, a najvažnije je da se pridržavate recepta.

Potrebni sastojci su: sveži kornišoni, koren i listovi rena, seme mirođije, beli luk, stari luk, zrna bibera i pimenta, sirće, šećer i so.

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići

Dobro sve operite pod mlazom tekuće vode i potopite ih u vodu na 4-5 sati.

Veoma pažljivo operite ren (koren i listove), zajedno sa mirođijom i iseckajte ih. Očistite čenove belog luka i crni luk, pa ih iseckajte.

Operite tegle i poklopce, pa ih poparite vrućom vodom. Na dno svake tegle stavite isečen ren, mirođiju, crni i beli luk i zrna bibera. Isecite drške krastavčića i poređajte ih u teglu, tako da prvi red krastavčića bude uspravan, a preko da budu blago ukoso. Nemojte puniti celu teglu, već dva prsta do vrha.

Dodajte so, šećer i sirće, količinu prilagodite receptu, sipajte hladnu vodu (najbolje da bude prokuvana) jedan prst do vrha tegle. Pažljivo zatvorite.

Kuvajte tegle u šerpi sa rešetkom ispod, a voda u šerpi da bude 3 prsta iznad poklopaca. Kada voda proključa, sklonite šerpu sa vatre. Izvadite tegle iz vode i okrenite ih sa poklopcem nadole. Ostavite ih tako dok se ne ohlade u potpunosti i vaši kiseli krastavčići su spremni za zimu.

Ovako se prave ukusni kiseli krastavčići
Fotografija: Sevdalina Irikova

Recept za Klasične sterilizovane krastavčiće

kornišoni - količina prema tegli

so - 1 kašičica, ravna

šećer - 1 kašičica, puna

sirće - 40 ml (9 %)

luk - 2-3 listića

beli luk - 1 čen

piment - 1 zrno

biber - 5-6 zrna

ren - 1 parče, koren

ren - 2 komada, listovi

mirođija - 1 struk

Pripremite ih na gorenaveden način. Ukusni i hrskavi krastavčići za hladnu zimu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest