Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da napravite roštilj u dvorištu

Kako da napravite roštilj u dvorištu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218330

Toplina doma se uvek smatrala simbolom porodićne sreće i bogatstva. Vatra - nešto što se može posmatrati do beskrajnosti. Umiruje i otklanja nervozu. Plameni koji se prepliću ne samo da greju telo, već i dušu.

Hiljadam agodina, nezavisno od progresa društva, ognjište ima jedinstvenu sposobnost da okuplja ljude oko sebe. Veče sa prijateljima ili porodicom blizu roštilja, ukusne šnicle, čaša vina ili šolja kafe donosi takvo olakšanje i otklanja umor i daje vam pozitivnu energiju.

Veoma je važno mesto roštilja za njegovo dobro funkcionisanje. Idealna varijanta je da se nalazi na mestu za odmor - terasa, streha ili neko drugo mesto u dvorištu. Ako nemate takvo, onda možete sami napraviti prostor sa stolovima i klupama.

Veličina roštilja zavisi od veličine i kapaciteta objekta, a od velikog je značaja i blizina drveća i vode.

Kada pravite mesto za rotilj, treba da se pridržavate određenih zahteva:

A) U odnosu na kuću, roštilj treba da bude u pravcu vetra, tako da dim ne ulazi u kuću. Nije poželjno ni da u blizini ima žbunja i drveća, jer na njih može uticati prekomerna toplota.

B) Ako je peć otvorena, onda ne treba da stoji blizu kuće. U blizini roštilja ne treba da se drže stvari koje se mogu lako zapaliti.

V) Poželjno je da površina ispod bude popločana, inače ako imate travnatu površinu, ona će biti utabana. Ako je roštilj na malo većoj razdaljini od stola, onda je potrebno da napravite i stazu.

G) Ponekada vaša okupljanja mogu potrajati do kasno, pa je ztao potrebno da se povrinete i za osvetljenje.

Za pravljenje mesta za roštilj u bašti je potrebno d akoristite prirodni kamen ili cigle. Glavni element je liveno gvožđe sa mestom za ugalj i rešetkom. Najbolje je da rešetke mogu da se menjaju, kako bi mogle lako da se čiste i da se sklanjaju nakon letnje sezone, kako ne bi zarđale.

Pomoću amortizera je moguće da regulišete pritok svežeg vazduha, kao i toplotu uglja. Često se roštilju dodaju i ražnjići, a ponekada su oni i automatski.

Peć za rotilj treba da ima sto za sečenje, raftove za čuvanje hrane, pa čak i sudoperu. Takođe, možete imati u vidu i kuke na kojima biste mogli da zakačite sav potreban pribor - četke, lopatice, krpe.

Takođe, treba da imate i mesto gde ćete čuvati suva drva. Obično peći imaju i deo za dimljenje mesa i ribe. Zato se takve smatraju univerzalnim, jer imaju sve potrebne funkcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji