bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Kako da pripremite trpezu za imendan

Kako da pripremite trpezu za imendan

Praznična trpeza

Kako bi imali dobro postavljen sto, prvo što treba da imate jeste trpezariju ili mesto gde će održati okupljanje. Takođe, potrebna je i odgovarajuća temperatura u prostoriji, kao i to da trpeza bude pripremljena 2 sata pre nego što gosti dođu.

Pre nego što počnete da postavljate sto, prvo treba da izaberete stolnjak, a obično se on razlikuje kako po boji, tako i po dezenu. Poželjno je da stolnjak visi sa svih strana.

Kada ste stavili stolnjak, vreme je da izaberete tanjire. Oni imaju glavnu ulogu na stolu. U zavisnosti od jela koje ćete služiti, stavite i takvu vrstu tanjira. Na primer, ako servirate supu, onda zajedno sa ostalim tanjirima treba da stavite i one duboke.

Svaki sto treba da ima centar, gde ćete staviti činiju sa salatom. Stavite je u sredinu, kako bi bila dostupna svima. Tako treba da uradite i sa hlebom.

Sledeća stavka je pribor za jelo. On se stavlja sa obe strane tanjira. Desno stavite kašiku i nož, a sa leve strane stavite viljuške. Pribor za desert, koji se poslednji koristi, stavlja se iznad tanjira.

Čaše za vino i druga alkoholna pića stavite kod vrha noža, čašu za vodu stavite sa leve strane i malo iznad nje stavite i čašu za crno vino.

Za trpezu je potrebno da koristite salvete od tkanine, a sa njima i posebne prstenove i mašne. To izaberite prema situaciji.

Kako bi vam bilo što lakše kad vam dođu gosti i kako biste mogli da im posvetite više pažnje, potreban vam je dodatan sto, gde ćete odložiti dodatni pribor i salvete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji