Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sačuvate jabuke tokom zime

Kako da sačuvate jabuke tokom zime

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432756

Ništa se ne može porediti sa ukusom i aromom ubrane jabuke. Nažalost, ako ih ostavite u činiju sa voćem, jabuke će početi da gube svoju svežinu. Dobra vest je da kada ih čuvate na pravilan način, onda možete uživati u njima duže vreme.

Izaberite jabuke za čuvanje - najbolje je da to budu slatke sorte. Srote jabuka koje se beru krajem sezone obično duže traju i duže s emogu čuvati.

Jabuke birajte veoam pažljivo - kada ih birate, pažljivo ih obradite, poput jaja. One se veoma lako ošećuju. Lepe jabuke čuvajte duže vreme, a one koje su na neki način oštećene, njih iskoristite za konzumaciju ili za pripremu različitih vrsta jela.

Čuvanje jabuka - poželjno je da imate drvene gajbe. U njima jabuke kada se poređaju jedna do druge će moći da dišu i dazduh će moći slobodno da cirkuliše. Drugi način je da se svaka jabuka uvije u papir od novina, kako se ne bi dodirivale.

Čuvajte ih na hladnom mestu - idealna temperatura za čuvanje je od -1 do +1, a vlažnost od 90 do 95%. Ako nemate mnogo jabuka, možete ih čuvati i u frižideru.

Stavite ih u fioku sa najlonskom kesom sa otvorima ili pokrijte jabuke vlažnim papirom. Nemoje čuvati povrće u istoj fioci sa jabukama, jer one proizvode gas koji može ubrzati sazrevanje (prezrevanje) namirnica oko sebe.

Ako imate velike količine, izaberite hladno i tamno mesto, koje će biti relativno vlažno - to, na primer, mogu biti podrum ili garaža. Najbolje je da temperatura bude oko 0 stepeni. Uvijte svaku jabuku u papir od novina - poželjno je da imaju stabiljku. Papir će odvojiti jabuke. Stavite ih u kutiju ili korpu, jednu do druge.

S vremena na vreme proveravajte jabuke i uklonite sve one koje su u međuvremenu istrulele. Prvo koristite one velike, jer one mogu postati mekše znatno ranije od onih manjih. Sazrevanje jabuka ne prestaje, tako da različite sorte odvojte (svaka sorta jabuke sazreva u različito vreme).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji