Korisni sastojci u čokoladi

Čokolada

Čokolada - neverovatan ukus, neverovatno uživanje i zagarantovan osmeh!

Skoro svako zna da se čokolada dobija od kakaa, a kakao se dobija od plodova drveta Theobroma cacao. Međutim, malo ljudi zna da Theobroma znači "hrana bogova".

Čokolada je bogata kalorijama. Ona sadrži oko 60% ugljenih hidrata, 30% masti i jedva 10% proteina.

Uprkos velikim količinama zasićenih masnih kiselina (one se nalaze u mastima) koje su neutralne kada je u pitanju holesterol u organizmu i one ne vode do njegovog povećanja.

Koliko god čudno zvučalo, čokolada je izvor minerala. Ona sadrži kalijum, magnezijum, bakar, gvožđe.

Čokolada može sadržati i kofein i teofiln. Zahvaljujući njima ona ima tonizirajući efekat.

Konzumiranje čokolade pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem. To je zahvaljujući grupi polifenola (koji se nalaze u voću, povrću, čaju, crnom vinu).

Pored njih, ona sadrži i flavanole, koji deluju kao antioksidanti. Tako da pored srca, oni štite od degenerativnih oštećenja i nekih vrsta raka.

Konzumacija čokolade smanjuje stvaranje trombova i produžava vreme za zgrušavanje krvi.

Osim što utiče na srčane probleme, krvni pritisak, holesterol i mozak, čokolada utiče i na šećer u krvi i insulinsku rezistenciju.

Na sve to se može dodati i činjenica da se čokolada koristi i kao afrodizijak, a i suzbija hormone koji su osetljivi na stres.

Kategorično se može reći da je čokolada i više nego korisna. Konzumiranje u umerenim količinama ima blagotvorno dejstvo na organizam i daje osećaj zadovoljstva.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji