Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?

Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?

Leuzea je zeljasta biljka koja se veoma lako može pomešati sa magarećim trnom, a jedina razlika je ta što leuzea nema trnje.

Ona sadrži sledeće aktivne materije: inulin, eterična ulja i smole, alkaloide, vitamin C, tanine i druge mikro i makroelemente.

Ovakav sastav leuzee omogućava da je koristite kao stimulans i tonik. Kod fizičkog i emocionalnog umora, kao i hroničnog umora, smanjene sposobnosti za rad i nedostatka apetita aktivne materije u ovoj biljci pomažu, a takođe pomažu i nervnom sistemu da izdrži stres.

Preparati sa leuzejom su korisni za vegetativno-vaskularnu distoniju i ginekološka oboljenja, posebno za vreme menopauze. Leuea je poznata po sposobnosti da povećava libido i pozitivno utiče na nivo šećera u krvi. Zato lečenje uz ovu biljku poboljšava stanje organizma kod dijabetesa.

Za kućnu upotrebu se preporučuju čajevi i ekstrakt ove biljke.

Da napravite čaj, potrebno vam je 3 kašika ove biljke i 1 l hladne vode. Pomešajte sve i ostavite da prenoći i pijte po 1 kašiku nekoliko puta dnevno, dok ne postignete rezultate. Obično lečenje traje od 1 do 2 meseca.

Koja to čarobna svojstva ima biljka leuzea?

Kako biste dobili ekstrakt biljke, stavite 4 kašike sušenog korena u staklenu flašu sa 1/3 alkohola. Stavite flašu na tamno i hladno mesto na 2-3 nedelje, procedite i uzimajte po 20 kapi dnevno. Ekstrakt sa alkoholom je više koncentrovan od čaja, pa njegova upotreba tokom vožnje, rada, trudnoće i dojenja, male dece, ljudi koji su zavisni od alkohola, jeste štetna.

Kako biste napravili sredstvo za povišenje libida, dodajte 15 kapi leuzeje u čašu crnog vina, pijte po potrebi.

Preparati i lekovi na bazi leuzeje su strogo zabranjeni pacijentima sa hipertonijom i osobama sa kardiovaskularnim problemima. U svim ostalim slučajevima treba obratiti posebnu pažnju i pratiti stanje organizma i nervnog sistema.

Ako se pojave simptomi poput povećane napetosti, razdražljivosti, lečenje treba odmah obustaviti. U tom slučaju treba da se obratite fitoterapeutu, kako bi vam odredio individulani sistem lečenja.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji