Saveti za pripremu sveže tune

1 od 6 Fotografije

Sveža tuna se može pripremiti na razne načine. Nije mnogo rasporstranjena, ali ipak postoje razni zanimljivi recepti za nju. Možete je spremiti na roštilju, prženu, u gril tiganju, u rerni, dodati u razne salate i sa različitim sosevima i marinadama.

Zanimljiva činjenica je da tuna spada u najkaloričnije namirnice. Ona je krupna riba, a njeno meso se može lako pomešati sa teletinom ili nekom drugom vrstom.

U Italiji se često tuna marinira sa limunom i maslinovim uljem, dodaju se so i biber, pa se dobija tzv. karpaćo.

U Japanu se najčešće pravi suši sa tunjevinom. Komad tune se umače u soja sos i onda s epravi rolat sa avokadom.

Najbolje ulje za pripremu tune je maslinovo. Ako pržite sirovu tunu, uzmite u obzir da će samo dobiti bledu roze boju sa obe strane i riba je gotova. Pre nego što pržite tunu, uvaljajte je u brašno i griz.

Ako se odlučite za mariniranje, onda je najbolji izbor soja sos i med. Neka tuna ostane u marinadi oko sat vremena. Ukus je neverovatan.

Tuna će biti veoma sočna ako je potopite u sveže mleko pre nego što je spremite na neki način.

Zelena salata se odlično slaže sa tunom. Možete je propeći na roštilju i da joj dodate dresing od maslinovog ulja, sirćeta i belog luka.

Drugi sos za tunu je sos od sitno iseckanih maslina, mladog luka, kapra i začna po želji (so i biber).

Alkoholno piće koji ide uz tunu jeste crno vino.

Tuna se može kombinovati sa raznim zelenim salatama, a takođe i sa svežim, kuvanim ili dinstanim krompirom, špagetama i raznim drugim kombinacijama.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji