Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da spremite savršenu jagnjetinu

Kako da spremite savršenu jagnjetinu

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432756
Jagnje

Najvažnija karakteristika kod izbora jagnjetine je da nađete meso od mlade životinje i ako je moguće da bude ženskog pola. Najbolje je meso jagnjeta od 4 meseca (težine oko 20 kg). Ono je već počelo da se hrani travom i kod njega je počeo da se sakuplja loj, što ga i čini tako ukusnim. Ako još uvek sisa, onda će biti veoma meko, ali i manje masno.

Muško jagnje od pola godine počinje da proizvodi polne hormone koji mu daju specifičan i jak miris mesu. Starija ovca/ovan (kada dostignu godinu dana) su žilaviji, imaju više loja i mirišu. Zato je njihovo meso i dosta jeftinije.

Ako želite da kupite domaće jagnje, obratite pažnju na pečat - treba da sadrži slova RS.

Ako meso ima masti i ona je bela, znači da je jagnje mlado. Boja treba da bude bledoroze i sveža. Masno jagnje se treba peći na nižoj temperaturi i treba mu više vremena. Mast će se postepeno otopiti i ostaće meko i sočno meso.

Kulinari imaju i formulu za pečenje - 30 minuta na svakih 500 g mesa, tako da temperatura u rerni bude maksimum 200 stepeni.

Mlado jagnje se sprema sa belim vinom. Kada se vino sipa, šerpu ostavite 20 minuta bez poklopca - da alkohol ispari.

Džigerica se pre prženja drži u svežem mleku. Kako bi bilo meko i sčno, ono treba da bude neposoljeno.

Jagnjetina se odlično slaže sa nanom, ajčinom dušicom i ruzmarinom, a da bude pikantna - biber i aleva paprika. Začine dobro utrljajte i posolite meso pre nego što ga stavite da se peče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji