Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Hiljadama godina unazad se čaj pije, a za to postoje i čvrsti razlozi. CAMELLIA SINENSIS je zimzeleno drvo čiji se listovi i pupoljci koriste za dobijanje čaja. Tradicionalni čaj CAMELLIA SINENSIS nije samo topao napitak, već može sprečiti i pojavu raka, jer je odličan antioksidant.

Čaj smiruje nervnu napetost, može pomoći u sprečavaju pojave tumora, dijabetesa, artritisa, itd. Ovaj čaj je najviše poznat u Kini i smatra se zvaničnim lekom.

Danas postoje razne vrste čajeva, za koje se tvrdi da su dosta lekoviti. Istraživanja su pokazala da neke od prirodnih mešavina sadrže minerale i biljke, koje jačaju imunitet, ublažavaju stres, a imaju i moć da povećaju fizičku aktivnost. Dokazano je da topli čaj podstiče varenje.

Čaj Oolong

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Smatra se da ima čudotvornu moć. Blago fermentisan, može da potpomogne i u mršavljenju. Razlozi za to nisu poznati, ali naučnici smatraju da kofein i flavonoidi, koji se mogu naći u crnom i zelenom čaju, imaju ulogu sagorevača masti.

Čaj Oolong se služi u kineskim restoranima i ima sladak voćni ukus. Služi se topao i hladan. Jedna šolja ima oko 75 mg kofeina, to je polovina jedne šolje kafe.

Čaj Tulsi sa mentom i bosiljkom

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Štiti jetru i jača imunitet. Ovaj osvežavajući čaj se lako pije, nezavisno da li je topao ili hladan. Dokazano je da menta umiruje želudac, a istraživanja su pokazala da sveta biljka tulsi ili tulasi ima neverovatna svojstva. Dosta se koristi u Ajurvedi.

Zelena lisnata biljka je naziva i "Mother Medicine of Nature". Ima širok spektar lekovitih svojstava i pomaže u sprečavanju infekcija, kao i u smanjenju stresa. Iskustvo je pokazalo da bosiljak može zaštiti jetru, bubrege od pesticida, hemikalija, kao i onih koji se unose zajedno sa voćem i povrćem.

Čaj Rhodiola

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Poboljšava izdržljivost i povećava fizičku izdržljivost. Suvo cveće rodiole je bilo ispitivano i testirano od strane ruskih sportista za vreme Hladnog rata. Oni su svedočili o njegovim kvalitetima - povećanoj izdržljivosti i bržem oporavku nakon treninga. Novija istraživanja su takođe dokazala njegovu efikasnost. Čaj ne sadrži kofein, a uprkos tome ćete se osećati energično. Kako bi izvukli maksimalnu korist, možete koristiti i dve kesice po šolji. Ima nežan i refinjen ukus sa aromom ruže.

Čaj od algi

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Alge sadrže širok spektar minerala, hemijskih elemenata poput joda, koji je veoma važan za funkcionisanje štitnjače. Takođe, sadrže vitamin C, koji jača imunitet, gvožđe i još mnogo drugih. Biljke koje žive u vodi imaju mnogo minerala koji su potrebni našim telima i koje ona ne mogu sama proizvesti.

Postoji 60 minerala, koji su neophodni za ljudsko telo, a morske alge sadrže gotovo sve - tvrdi Valeri Golštajn, osnivač "Hrana kao pokretač našeg postojanja". Naučna istraživanja su pokazala da redovan unos čaja od algi pomaže da negujemo kosu, kožu, energiju, da regulišemo hormone, mišićni tonus, itd.

Dosta proizvođača pakuju nekoliko vrsta algi, kao što su Uakame, Kombu, Nori, a njima dodaju i zeleleni čaj Senča, cvetove pomorandže.

Čaj sa jabukovim sirćetom

Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva

Jabukovo sirće s ekoristi za mršavljenje, uklanjanje fleka na koži, kontrolisanje šećera, najviše kod dijabetesa tip 2. Budući da je kiselo, ono može oštetiti zubnu gleđ, pa se zato preporučuje unos sa vodom ili čajem.

Ne može se kupiti u kesici, ali se zato vrlo lako može napraviti kod kuće. Najbolje je da se pije zaslađen. Sadrži fermentisane žive kulture, poznate i kao probiotici, koji održavaju jak imunitet. Lak recept je da se 1 kašiki nepasterizovanog jabukovog sirćeta doda 1/2 kašike cimeta, gazirane vode i štap cimeta, za još bolju aromu.

Pogledaj više

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji