bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako se crta i ukrašava glineno posuđe?

Kako se crta i ukrašava glineno posuđe?

Diana AndrovaDiana Androva
Kuvar
81922
Kako se crta i ukrašava glineno posuđe?

Grnčarstvo - voda, glina i vatra prepletene u jedno, u isto vreme čine umetnost i predmete za svakodnevicu.

Kao i u većini kultura, keramika je jedna od najstarijih zanatskih tradicija u Bugarskoj. Nije iznenađujuće što je svima potrebno posuđe za kuvanje i preošenje vode. Glineno posuđe je poznato još od kraja kamenog doba. Na Balkanskom poluostrvu to je period od 6000 go 4000 godina pre nove ere, za koje je karakteristično prelaženje na život na jednom mestu.

Tehnologija proizvodnje keramike je bila dobro poznata kod drevnih balkanskih naroda. Proizvodi od gline su se koristili na ritualima svadbi i sahrana, a isto tako zadovoljavali dnevne životne potrebe. Tračani, čija su plemena obuhvatala i bugarske prostore, zamenili su ručnu izradu keramike sa grnčarskim točkom još u VII-VI veku pre nove ere.

Pre aktivnih trgovinskih i kultirnih veza sa Drevnom Grčkom u trakijskim proizvodima od gline se otkriva uticaj helenskih majstora. Nakon selidbe Slovena i Prabugara na Balkan, nasledna trakijska keramika se osvežava, a krajem IX i početkom X veka se postavljaju osnove bugarske škole u ovoj oblasti.

Glineno posuđe se izrađuje ručno ili u gipsanim kalupima. Ukrašava se ručno i karaktristično je po kristalnom zvuku kvalitetnih keramičkih posuda, koje je poznato i cenjeno ne samo u zemlji.

Neka grnčarija je bez ukrasa i neglazirana je. Druga, kao što su krčazi, posude, kondiri, posude su prava remek-dela. Njihov ukras je od mineralnih boja koje su poznate još u Srednjem veku. Posute iz Čiprovskog kraja se prelivaju iz nijanse žute i zelene, a one iz Trojanske oblasti su kapljice koje se slobodno razlivaju, braon i bele boje.

Kako se crta i ukrašava glineno posuđe?

Tokom preporoda u Trnovskoj oblasti je živa grafito-keramika iz srednjovekovnih ukrasa. Uz pomoć oštrih predmeta - čačkalice ili igle, na još mokroj posudi sa belom razređenom glinom se crtaju geomoetrjski predmeti ili biljni motivi, retko životinjski.

Glavni centar proizvodnje keramičke proizvodnje u Bugarskoj je grad Trojan, a trojanska keramika se smatra "pravom" bugarskom keramikom. Trojan je mali grad na sevru Bugarske, nalazi se na obali reke Beli Osam u podnožju Stare planine.

Keramički stil koji se i danas praktikuje počinje u 19 veku u osnovi slovenskog i trakijskog modela. Terakota glina iz regiona ima izrazito crvenu boju koja pretvara bugarsku keramiku u tamnocrveno braon, nakon što se ispeče.

Stil crtanja je različit u zavisnosti žena (ili muškaraca) koji ih prave ručno, jer svako ima različit dizajn i boje koje voli. Danas se značajno kombinuju tradicionalni dizajni sa modetnom tehnikom i živim bojama, kako bi se proizvela neverovatna keramika za svakodnevnu upotrebnu ili za domaći dekor. Proteklih gina trojanska keramika se pojavila na stranicama časopisa kao što su Vogue Magazine, Vogue Living, Bulčinski gid, Gourmet Magazine, Elle Décor, Traditional Home i Magazine.

Naravno, čak i da niste profesionalac uvek možete možete pokušati sa umetnošću i da crtate po glinenim sudovima. Ako odlučite da koristite boje ili markere za crtanje na glini treba da pratite sledeće stvari: Skinite nalepnice ili stikere sa sudova, . Operite i osušute dobro. Tako ćete biti sigurni da je površina čista i da će ono što ste naslikali moći da se zadrži.

Kako se crta i ukrašava glineno posuđe?

Možete koristiti šabline, da napravite nadpise ili da se oslinite na svoje umetničke sposobnosti. Stavite nacrtano posuđe u rernu i uključite 30 minuta na 160 stepeni sa ventilatorom.

Obavezno ih stavite u hladnu rernu, u protivnom keramika može pući. Na tržištu ima mnogo boja, markera i lakova za ovu upotrebu. Ako ne možete da crtate, možete se poslužiti takozvanom Dekupaž metodom.

Koristite troslojne salvete interesantnih moriva, lepak C 200 + akrilne boje ako odlučite da će vam biti potrebne za krajnji rezultat. Na kraju pokrijte proizvod sa nekoliko slojeva laka. Pratite da se svaki sloj potpuno osuši pre nego što nanesete sledeći.

Krajnji rezultat treba da bude potpuno glatka i ravna površina bez ivica koje vire na zalepljenoj slici. Druga metoda ukrašavanja keramičkih posuda je tehnika Krakle - metoda da posuda izgleda starije i raspuknuto.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest