Zlatna pravila mešenja

Testo

Da biste napravili hlebove, pogače i druga apetitna peciva, treba da budete dobro upoznati i iskusni u osvnovnim finoćama mešenja testa.

To je potrebno i poželjno ne samo da bi se napravila homogena smesa od sastojaka u testu, neko i da se oporave veze glutena, koje ga grade. Gluten predstavlja pšenični protein koji pravi strukturu i zadržava gas prilikom pečenja hleba. Ako nije dobro oblikovana mreža glutena, izlazi ugljen dioksid i i dobijeni hleb je spljeskan, neprivlačan i lošeg ukusa. Sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi da bi se dobilo glatko i lepo testo i da nadođe uspešno.

To važi u svim slučajevima, osim ako nije specijalno navedeno nešto drugo u receptu. Nakon što napravite testo, možete ga izvaditi iz posude u kojoj ste mesili sastojke - dolazi red na mešenej. Nekim receptima je potrebno dugo mešenje. Ražano brašno, na primer, ne sadrži gluten i ražani hleb nije potrebno mnogo da se mesi.

Testo stavljamo na radnu površinu. Hvatamo rukama dalju stranu testa preko puta nas i savijamo unutra. Savijamo testo na pola i korisimo težinu dela da pritisnemo savijeni kraj prema testu. U početku mešenja je potrebno da se dodaje više brašna. Ali treba da pazite da ne dodate previše nego što testo može da upije. U protivnom će se pokvariti sktruktura i postaće mnogo tvrdo. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite proceduru. Ponavljajte dok testo ne postane glatko i elastično.

Ako vilite dodajte orašaste plodove, masline, suvo grožđe itd, ali je dobro da to uradite sada, Testo pokrijte vlažnom krpom ili folijom da se ne suši po površini dok nadolati. Čak i da u receptu nije potrebno nadolaženje uvek treba da ostavite testo da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini.

Temperature testa će da raširi gasove u hlebu i oslobodiće vlagu. Rerna obavezno treba da bude prethodno ugrejana. Ne treba da je otvarate često, ako je moguće uopšte ne. Otvorite pred kraj da proverite da ne zagori odozgo. Ako postoji opasnost, stavite aluminijumsku foliju. Proverite dugim drvenim štapićem da li je hleb gotov. Koric gotovog peciva treba da bude braonkasta ili zlatna.

Narastanje testa

Prijatno mešenje!

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji