Kako da se oslobodimo buđi po zidovima

Kako da se otarasimo buđi po zidovima

Vlaga nalazi način da bude u svakom domu, u svakom kupatilu, kuhinji i hodniku. Zbog vlage se stvaraju fleke koje se najčešće pretvaraju u buđ. Problem nije samo što buđ smeti, nego može prouzrokovati neke alergijske reakcije.

To je jedna od najvećih šteta u kući, zato što šteti zdravlju, uništava nameštaj i zidove, a miris ne nestaje tako brzo i lako. Jedan od najlakših i najefikasnijih načina za uspešnu borbu protiv buđi i vlage je da ne dopustite da dođu u vaš dom.

Ne postoji način da izađete na kraj sa flekama na zidu dok vaš komšija zaliva ili je vlage toliko mnogo da čini da zidovi uvek budu mokri. Zidovi treba da budu izolirani od vlage. To se najčešće postože dobrom ventilacijom ili upijačima vlage, koji se nalaze na tržištu. Ako se vlaga pojavi iza ormara, garderobera ili kreveta najbolje da razmestite nameštaj u sobi ili da sklonite ormar da biste sklonili buđ.

Dobro provetravanje je u osnovi svega. Ne menja samo atmosferu u sobi, nego i pomaže otklanjanju vlage sa zidova i prozora. A na taj način pomaže i u borbi sa buđi.

Ako ipak imate mnogo buđi po zidovima i pločicama u kupatilu, evo nekoliko korisnih saveta da se izborite sa njim.

1. Izbeljivač

Uklanjanje buđi

Važno je da pazite sa njim da ne biste oštetili površinu, koji želite da očistite, ali najviše da ne štetite zdravlju. Pomešajte izbeljivač sa vodom i preparatom za čišćenje. Kod izbora preparata gledajte šta ćete sa njim čistiti - zidove, pločice, nameštaj itd Izbeljivač je koristan ne samo kod borbe sa buđi, nego i za dezinfekciju i borbu sa mikroorganizmima.

2. Sirće

Mnogi od vas su navikli da čiste frižider sa rastvorom od vode i sirćeta. To je zbog toga što se u frižideru nalazi vlaga i treba redovno da se čisti da se ne bi stvorila buđ. Baš zbog toga sirće je korisno i kod skidanja buđi sa zidova. U flašicu sa pumbom rastvorite malo sirćeta sa vodom, naprskajte mesto koje želite da tretirate, sačekajte 10-15 minuta i istrljajte četkom ili krpom.

3. Soda bikarbona.

Čišćenje buđi

Smesa sode za hleb sa vodom, naprskajte mesto i ostavite da se osuši. Nakon što se osuši, naprskajte ponovo i ostavite da se osuši. Buđ će nestat, ali nedostatak čišćenja sa sodom je to što ona nije jaka, kao izbeljivač, što je ne čini toliko efikasnom.

4. Hidrogen

Pomešajte hidrogen sa sirćetom, proporcije 1:1. Naprskajte fleku i ostavite 15-20 minuta, nakon toga istrljajte površinu i osušite.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji