Tajna ukusnog sočiva

sočivo

Sočivo je odličan sastojak, posebno zao ne koji ne vole mnogo da jedu meso. Ono je veoam zdravo i korisno. Na tržištu se mogu naći razne vrste sočiva - crveno, zeleno, žuto, čak i crno. Neke sorte su odgovarajušće za kuvanje, druge za salate.

Ali kako se pravi ukusno sočivo? Evo tajne ukusnog sočiva!

Da biste pripremili ukusno sočivo, prvo ga dobro očistite i operite. Lepo je da operete hladnom vodom i da osravite do pola sata-sat vremena u vodi. Klasičan recept je da stavite jednu šolju sočiva i dve šolje vode. Tako će biti ukusna i krhka.

Najbolje na kuvate na tihoj vatri, duže vremena. U zavisnosti od sorte i vrste koju ste uzeli, možete kuvati od 15 do 40 minuta.

Na primer crveno ili takozvano orijentalno narandžasto sočivo se kuva veoma brzo - oko 15-20 minuta. Tradicionalno i dobro posnato braon sočivo izisuke dužu temičku obradu ili bar 30 minuta kuvanja na tihoj vatri. Zeleno i crno sočivo treba da se kuva najduže - bar 40 minut.

supa od sočiva

Da biste napravili ukusno sočivo, začini su veoma važni. Možete staviti u sočivo začine po želji, čak i bujon od povrća.

Jedan od klasičnih začina za sočivo je sa belim lukom. Stavite nekoliko čenova belog luka u sočivo. Da bi sočivo bilo ukusnije, uradite to još u početku. Možete da rizikujete i da stavite beli luk, a da ga ne ljuštite. Tako će pustiti jači miris. Ali to nosi sa sobom rizike, pošto nakon toga treba da pazite sa ljuskama dok jedete.

Drugi trik da sočivo bude ukusnije je da pripremite specifičnu posudu, naime glinenu đuvečaru. Možete prvo da skuvate u jednoj šerpi, a nakon toga da dodate ostale sastojke - luk, paradajz, začine, vodu, so i da kuvajte u rerni na tihoj vatri.

Tako će se zgusnuti i biće veoma ukusna. Ako volite da jete sočivo gušće, a ne kao supu, možete dodati i jednu kašičicu brašna.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji