Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nekoliko načina da odstranimo nitrate iz povrća

Nekoliko načina da odstranimo nitrate iz povrća

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
482
Nekoliko načina da uklonimo nitrate iz povrća

Svi znamo da je proleće sezona u kojoj se pojavljuju najrazličitije vrste ukusnog ukusnog povrća. Trudeći se da se hranimo zdravo i da pročistimo organizam od nagomilanih masti tokom zime, posežemo sve češće za zelenim povrćem krastavcima i još mnogo toga. Međutim Kako da izađemo na kraj sa nitratima koji su 90% zastupljeni njima u velikim količinama.

Pitanja o nitratima u voću i povrću koje jedemo i aktuelno skoro cele godine nitrati su azotna jedinjenja, a azot je važan hranljivi sastojak za sve biljke. On pomaže njihovom pravilnom rastu i razvoju.

Da bi voće i povrće imalo dovoljno azota, poseže se za prirodnim ili veštačkim đubrivom. Kada se pretera sa unošenjem azota i azotnih jedinjenja (nitrata), u biljkama se gomila višak nitrata koji u određenim količinama može biti štetan, čak i opasan za čoveka.

Neke vrste biljaka upijaju i čuvaju veće količine nitrata od drugih. Takođe koncentracije nitrata su najviše u listovima i korenima biljaka, a najniži u njihovom voću i semenkama.

Dokazano je da najveći sadržaj nitrata imaju zelena salata, spanać, cvekla, rotkva, kineski kupus, mladi luk, brokoli, karfiol, rotkvice, šargarepa. Sa manje nitrata su su paradajz, paprike, pasulj, krompir i krastavci.

Da bi se smanjio sadržaj nitrata u kupljenom povrću i voću treba da pristupimo njihovoj pravilnoj obradi pre konzumiranja.

Potapanje povrća

Povrće i voće treba da potopimo najmanje 10 minuta pre konzumiranja, pošto su nitrati rastvorljivi u vodi. Lsnato povrće je dobro da potopimo jedan do dva sata pre konzumiranja. Na taj način ćemo odstraniti do 70% nitrata.

Povrće i voće kupljeno u prodavnici treba da bude duboko oljušteno, pošto je najveći sadržaj nitrata u kori i neposredno ispod nje.

Termička obrada razlaže jedan deo nitrata, a druga prelazi u vodu. Zbog toga bacajte vodu dok još dok je topla prilikom kuvanja - ako čekate da se ohladi nitrati će se vratiti ponovo povrće. Ova procedura smanjuje do 80% nitrata.

Drugi trik zahvaljujući kome možete da izađete na kraj sa nitratima u vašem tanjiru je da potopite svo sveže povrće u vodu na oko 30 minuta i da dodate jednu kašičicu sode bikarbone.

Ako ste odlučili da pripremite salatu, umesto sirćeta začinite sveže ceđenim sokom od limuna pošto on ima snagu da uništava nitrate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest