Nikada nemojte bacati proklijali beli luk, to je velika greška!

Beli luk, kao i luk kada se približi proleće, pušta korene i zelene klice. Mnogi ljudi bacaju ovo povrće, misleći da su izgubili korist i ukus.

Ustvari, to je nedopustiva greška. U proklijalim čenovima belog luka se nalaze hranljivi sastojci kojih nema u običnom belom luku. U njemu se sadrži niz antioksidanasa: alicin, aliin i dialil disulfid.

Zašto treba da jedete proklijao beli luk?

U procesu kada priklija, beli luk ima nove enzime sa moćnim dejstvom, sposobni su da se suprotstave mnogim bolestima. Čak i ukus zelenih pera je oštriji i bogatijeg mirisa. Korisno je da se jede proklijao beli luk svaki dan kod pada imuniteta i visusnih bolesti.

Mnoge tinkture se prave od belog luka za pročišćavanje krvnih sudova i da se normalizuje rad srca. Ali potrebno je da se u takvim slučajevima beli luk potopi ili popari - uzmite i jedite!

Proklijali beli luk se u narodnoj medicini preporučuje za upotrebu, za prevenciju moždanog udara i krvnih ugrušaka. Pomaže kod trovanja, sprečava razvoj loših ćelija, čisti organizam od kancerogenih. Antioksidanti proklijalog belog luka su u stanju da prekinu prevremeno starenje ćelija i pojavu bora.

Kako da jedemo priklijali beli luk?

Domaći beli luk je korisniji od kupljenog. Budite pažljivi u supermarketima, kineski beli luk koji se sreće je sumljivog kvaliteta. Najbolje da sami ostavite beli luk da proklija, napravite dobre uslove da se pojave klice. Pre upotrebe isecite beli luk na pola i uverite se da klin ima bogatu boju, ne crn ili trui.

Dodajte omiljeni začin za jelo, nemojte da ga obrađujete toplotno. Imajte u vidu da proklijao beli luk ima oštriji ukus nego običan. Dietolozi često savetuju da se jedu proklijala zrna graška, rotkvice, mirođije i lucerke. Ova hrana sadrži mnogo biljnih proteina, vitamina i antioksidanata.

Podelite ovu informaciju sa prijateljima!

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji