Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Nekoliko fora i trikova za meso

Nekoliko fora i trikova za meso

Nekoliko fora i trikova za meso

Meso je nerazdvojan deo svakodnevice i bogat je mnogim korisnim svojstvima kada se konzumira umereno.

Za jednu domaćicu je veoma važno da uspešno izađe na kraj sa zadatkom - da obraduje bližnje i da im servira lepu hranu.

Baš iz tog razloga vam predlažemo nekoliko trikova, koje možete koristiti prilikom pripreme mesa:

- Odmrznuto meso treba da operete brzo tekućom vodom, a nakon toga da ga isečete na porcije. U protivnom veliki deo hranljivih sastojaka će ostati u vodi.

- Ako je potrebno da brzo odmrznete meso iz zamrzivača, najbolja varijanta je da koristite mikrotalasnu.

Razmrzavanje mesa

- Pre nego što isečete meso, ostavite ga na 10 minuta na sobnoj tempraturi - tako će mu se sokovi rasporediti ravnomerno.

- Teleće meso će se brže skuvati i biće ukusnije ako ga ostavite da stoji 12 sati na hladnom, natrljano senfom.

- Šnicle i odresci će biti krtiji ako ih 1 sat pre toplotne obrade namažete uljem i sirćetom.

- Pre nego što pohujete kotlete, natopite ih u jaja, pomešana sa mlekom i vodom - biće mnogo ukusniji.

- Da biste ubrzali pripremu mesa od starijih životinja - prvo ih marinirajte.

Mariniranje mesa

- Da biste žilavo meso učinili krtijim, obrnutom stranom noža lupajte lagano po površini, poprečno po mišićima.

- Da biste sprečili jako lupanje čekićem mesom i izvlazak sokova prilikom prženja, uvaljajte ga u brašno, jaja, pomešana sa malo vode i u prezle.

- Prerađevine od mesa, koje ćete peći, posolite neposredno pre termičke obrate.

- Mleveno meso za ćufte bude mekano ako u njega dodate 1 izrendan krompir

Mleveno meso

- Meso bude sočno i krehko ako ga pre pečenja ili prženja uvaljate u brašno, jaja i prezle.

- Pecivo dobija neverovatan ukus ako prethodno zapržite meso u maslacu i ulju.

- Da bi meso bilo aromatičnije, natrljajte ga solju, biberom i alevom paprikom i čubrom.

- Zalogaje za ražnjiće ćete lakše nabosti ako namažete ražnjiće maslacem.

- Isecite meso oštrim nožem da biste smanjili gubitak sokova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest