Meso je nerazdvojan deo svakodnevice i bogat je mnogim korisnim svojstvima kada se konzumira umereno.
Za jednu domaćicu je veoma važno da uspešno izađe na kraj sa zadatkom - da obraduje bližnje i da im servira lepu hranu.
Baš iz tog razloga vam predlažemo nekoliko trikova, koje možete koristiti prilikom pripreme mesa:
- Odmrznuto meso treba da operete brzo tekućom vodom, a nakon toga da ga isečete na porcije. U protivnom veliki deo hranljivih sastojaka će ostati u vodi.
- Ako je potrebno da brzo odmrznete meso iz zamrzivača, najbolja varijanta je da koristite mikrotalasnu.
- Pre nego što isečete meso, ostavite ga na 10 minuta na sobnoj tempraturi - tako će mu se sokovi rasporediti ravnomerno.
- Teleće meso će se brže skuvati i biće ukusnije ako ga ostavite da stoji 12 sati na hladnom, natrljano senfom.
- Šnicle i odresci će biti krtiji ako ih 1 sat pre toplotne obrade namažete uljem i sirćetom.
- Pre nego što pohujete kotlete, natopite ih u jaja, pomešana sa mlekom i vodom - biće mnogo ukusniji.
- Da biste ubrzali pripremu mesa od starijih životinja - prvo ih marinirajte.
- Da biste žilavo meso učinili krtijim, obrnutom stranom noža lupajte lagano po površini, poprečno po mišićima.
- Da biste sprečili jako lupanje čekićem mesom i izvlazak sokova prilikom prženja, uvaljajte ga u brašno, jaja, pomešana sa malo vode i u prezle.
- Prerađevine od mesa, koje ćete peći, posolite neposredno pre termičke obrate.
- Mleveno meso za ćufte bude mekano ako u njega dodate 1 izrendan krompir
- Meso bude sočno i krehko ako ga pre pečenja ili prženja uvaljate u brašno, jaja i prezle.
- Pecivo dobija neverovatan ukus ako prethodno zapržite meso u maslacu i ulju.
- Da bi meso bilo aromatičnije, natrljajte ga solju, biberom i alevom paprikom i čubrom.
- Zalogaje za ražnjiće ćete lakše nabosti ako namažete ražnjiće maslacem.
- Isecite meso oštrim nožem da biste smanjili gubitak sokova.