Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»12 zdravih koristi od soka od cvekle

12 zdravih koristi od soka od cvekle

sok od cvekle

Cvekla je povrće koje neki ljudi vole, drugi ne posebno. Ona postepeno počinje da bude poznata kao superhrana, posebno poslednjih decenija. Istraživanja navode da konzumiranje soka od cvekle može biti od koristi po vaše zdravlje. Evo kakve su koristi soka od cvekle.

1. Pomaže smanjenju krvnog pritiska

Sok od cvekle može da pomogne kod smanjenja krvnog pritiska. Ustanovljeno je da ljudi koji piju 8 g soka od cvekle, smanjuju svakodnevni sistolni, ali i diastolni krvni pritisak. Niglatite, jedinjenja u soku od cvekle, koji se pretvaraju u azotnu kiselinu u krvi pomažu širenju i opuštanju krvnih sudova, smatraju se razlogom toga.

2. Poboljšava izdržljivost kod fizičkih vežbi

Prema jednom malom istraživanju tokom 2012 godine, konzumiranje soka od cvekle povećava nivo plazma nitrata i povišava fizičke rezultate.

3. Može poboljšati mišićnu snagu kod ljudi koji imaju srčanu manu.

Rezultati istraživanja iz 2015 godine pokazuju još koristi od nitrata u soku od cvekle. Istraživanja su pokazala da su ljudi sa srčanom manom imali 13 % povećanja mišićne snage nakon konzumiranja soka od cvekle.

4. Može usporiti progresiju demencije

ceđeni sok od cvekle

Smatra se da nitrati mogu pomoći povećanju dotoka krvi u mozak kod odraslih i da pomognu usporavanju kognitivnih funckija.

5. Pomaže održavanju zdrave težine

Sveži sok od cvekle ima nizak sadržaj kalorija i skoro nema masti. To je odlična mogućnost za hranljiv i energetski početak dana.

6. Može sprečiti rak

Cvekla dobija boju od betaalina. Betaalini su vodorastvorljivi antiksidanti. Prema istraživanju iz 2014 godina, betaaliani imaju hemojsko-preventivne sposobnosti protiv nekih ćelija raka. Smatra se da betaalini mogu da otkriju i unište nestabilne ćelije u telu.

7. Dobar izvod kalijuma

Kalijum je mineral elektrolit koji pomaže nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Ako je nivo kalijuma previše nizak, može doći do umora, slabosti i grčeva mišića. Mnogo nizak nivo kalijuma može da dovete do srčanih aritmija opasnih po život.

8. Dobar izvor drugih minerala

Vaše telo ne može da funkcionište pravilno bez osnovnih minerala. Neki minerali povišavaju imunitet, dok drugi održavaju zdravim vaše kosti i zube. Osim kalijuma, sok od cvekle ima kalcijum, gvožđe, magnezijum, mangan, natrijum, cink, bakar, selen.

9. Obezbeđuje prilične količine vitmamina C

Sok od cvekle je dobar izvor vitamina C. Vitamin C je antioksidant, koji pomaže stimulisanju imuniteta i sprečava ćelije od oštećenja i slobodnih radikala. On takođe pomaže porizvodnju kolagena, zaceljivanje rana i usvajanje gvožđa.

10. Podržava vašu jetru.

sveži sok od cvekle

Ako je vaša jetra opterećena, može doći do stanja poznatog kao nealkoholna masna bolest jetre. Evo i nekih stvari koji mogu opteretiti vašu jetru:

- loša ishrana

- izlaganje toksinima

- neaktivan način života

Cvekla sadrži betain, sastojak koji pomaže sprečavanju ili smanjenju depozita u jetri. Betain može da vam takođe pomogne da sačuvate jetru od toksina.

11. Dobar izvor fofle kiseline

Folna kiselina je vitamin iz grupe B, koji pomaže sprečavanju oštećenja u nervnoj cevi kao što su spina bifida i anencefalija. Ona može pomoći takođe da smanji rizik od preranog porođaja. Sok od cvekle je dobar izvor folne kiseline Ako se u drugom stanju. dodavanje folne kiseline u vašu ishranu može pomoći da nabavite preporučenu dnevnu dozu od 600 mkg dnevno.

12. Može da smanji holesterol

Ako imate visok holesterol, razmislite o tome da dodate sok od cvekle u vašu ishranu. Istraživanja tokom 2011 godine, na miševima je ustanovila da ekstrakt cvekle smanjuje ukupan holesterol i trigliceride i povećava HDL (dobar) holesterol. On takođe smanjuje oksidativni stres na jetri.

Cvekla je zdrava nezavisno od načina na koji je pripremate. Ali sok od cvekle je najbolji način da uživate u njoj, zato što kuvanje smanjuje njegne hranljive sastojke. Ako vam se ne dopada čista, probajte da dodate nekoliko krišaka jabuka, mente, citrusa ili šargarepe da bi neutralizovala njen ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest