Hrana kod nadraženog stomaka

Lagane supe

/undefined Kod nadraženog stomaka hrana treba da bude pasirana ili proceđena kroz đevđir drvenom kašikom do konsistencije kuvanog griza i treba da se priprema na pari ili sa vodom. Unos hrane je u malim porcijama 6-8 puta dnevno.

Može se piti prokuvana voda, jak crni čaj, kafa, kakao, ali ni u kom slučaju sveže mleko. Ne preporučuje se zaslađivanje toplih napitaka.

Nadražen stomak

Kod problema sa stomakom sokovi se piju samo ako su prethodno razređeni prokuvanom vodom, da ne iritiraju dodatno stomak. Preporučuje se konzumiranje napitka od šipka u neograničenim količinama - topao ili hadan, ali ne zaslađen.

Kod problema sa stomakom se preproučuje konzumiranje supa, ali treba da se pripremaju sa takozvanim drugim bujonom.

Prvi bujon iz kuvanja se ne koristi - on je mnogo jak, zato se odvaja i u meso se sipa vrela voda. Može se dodati u bujon pomešan sa mesom koje nije masno ili ribom i finom fidom.

Može se konzumirati hleb, ali ne svež nego od juče ili dvopek. Mogu se umereno konzumirati proizvodi od testa bez kvasca. Jaja - samo rovita, ne više od jednog dnevno.

Povrće na pari

Voće i povrće će napuniti organizam vitaminima i mikroelementima, ali treba da se unose samo prethodno obrađeni. U protivnom će se loše odraziti na nadražen stomak.

Odgovarajući su takođe pirei od povrća, takođe i ćuftice od povrća, koji treba da budu pripremljeni na pari. Izgnječeno ili pasirano povrće može da se upotrebljava za pripremu krem supa od povrća, ali bez masti.

Kisela i slana jela loše utiču na nadražen stomak, takođe slani, konzervisani proizvodi, marinade sa sirćetom, ren i pikantni začini.

Treba da izbegavate suve salame, masne sireve, konzerve, čokoladu. Svi slatkiši će pojačati probleme sa stomakom i zato se ne preporučuje.

Treba da izbegavate gazirane napitke, alkohol i pivo. Teška hrana kao što su pečurke ni u kom slučaju ne treba da se unose.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji