Najpopularniji sosevi za meso

Sos za meso

Sakupili smo nekoliko recepata sa kojima ćete moći da pripremite neke od najrasprostranjenijih soseva, odgovarajućih za meso.

Sos od pečuraka

Potrebni sastojci: 250 g pečuraka, 4-5 supenih kašika maslaca, 1 sitno iseckana glavica crnog luka, 2 supene kašike brašna, 1 čaša belog vina, so i biber po ukusu, 1 supena kašika soka od limuna.

Način pripreme: Prethodno oprane pečurke i luk sitno iseckajte i propržite u maslacu. U njih dodajte brašno, koje služi da se zgusne sos, pazite da ne zagori. Odmah nakon toga sipajte vino i ako je potrebno još vode. Posolite i kuvajte na tihoj vatri oko 10 minuta. Nakon što bude gotov, začinite sokom od limuna i biberom.

Pradajz sos sa vinom

Paradajz sos

Potrebni sastojci: 500 g mleveni ili rendani paradajz, može i iz konzerve, 1/2 šolje vode, so po ukusu, 2 supene kašike brašna, 1 kašičica bibera, 1 čaša crvenog vina, 1 kašičica meda, maslac za začinjavanje, lovorov list, peršun.

Način pripreme: Polovinu paradajza i čašu vode stavite da se kuva dok ne ispari deo tečnosto. Stavite lovorov list i stavite malo soli. Nakon oko 10 minuta u njih dodajte preostali paradajz, dobro pomešan sa brašnom. Sos vri na tihoj vatri dok ne postane dovoljno gust. Na kraju dodajte med, maslac, biber i ako je potrebno još soli. Lovorov list izvadite. Ovako prirpemljen sos pospite sitno iseckanim peršunom.

Sos bešamel

Potrebni sastojci: 3 supene kašike brašna, 4 supene kašike maslaca, 3 šolje svežeg mleka, so po ukusu, biber po ukusu.

Sos od majoneza

Način pripreme: Brašno i maslac pažljivo propržite, da brašno ne izgori. U njih dodajte sveže mleko. Za vreme ove procedure treba intenzivno sve da mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Sos vri na tihoj vatri oko 10 minuta. Nakon što bude dovoljno gust, u njega dodajte so i biber. Po želji pospite zelenim začinima, peršunom ili sremušem.

Hladan sos od belog luka sa majonezom i senfom

Potrebni sastojci: 1 kutija majoneza, 1 supena kašika kiselog mleka, 1 kašičica senfa, 1 čen belog luka, 1 kiseli krastavac, biber po ukusu.

Način pripreme: Majonez, kiselo mleko i senf pomešajte i dobro promešajte. U njih dodajte jedan izgnječen hen belog luka i sitno iseckan kiseli krastavac. Dodajte biber po ukusu i ovako pripremljeni sos je odgovarjaući za svaku vrstu mesa.

Još nekoliko soseva koji su odgovarajući za meso: Pikantni sos, Sos senf, Sos tartar, Holander, Grejvi, Sos sa topljenim sirom i pavlakom, Sos Madeira, Sos Ajoli, Sos Baže.

Pogledaj više

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji