Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Malidžano ili kako se pravi najukusniji balkanski namaz

Malidžano ili kako se pravi najukusniji balkanski namaz

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Malidžano

Malidžano ili zeleni ajvar je tradicionalni balkanski namaz, koji po boji nekad liči i na pesto. Priprema se osnovno od pasiranog patlidžana, zelenih paprika, belog luka, suncokretovog ulja. Ime je dobio od italijanske reči za patlidžan - melanzane.

Karakterističan je za Makedoniju, ali je popularan i u drugim balkanskim zemljama - Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, gde je recept za malidžano ima nekoliko promena.

Na primer u nekim mestima dodaju u patlidžan i paprike, sir, orašaste plodove. U svakom slučaju rezultat je uvek izuzetan i krajnji sastojak je zaista očaravajući.

Malidžano se servira uvek sa parčetom hleba. A kada se u njega dodaju masline ili sir, dobijamo nezaboravan sendvič.

Evo kako sami da pripemite najukusniji domaći malidžano:

Recept za malidžano

Potrebni sastojci: 2 srednje patldižana, 1 kg zelenih paprika, 1/2 glavice belog luka, 70 ml ulja, 2 supene kašike sirćeta, so po ukusu.

Način pripreme: Operite paprike i osušite ih. Očistite od semenki. Stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni dok ne budu gotove. Takođe isto uradite i sa opranim i osušenim patlidžanom.

Nakon što se povrće ohladi, oljuštite od ljuspica i očistite dobro. Stavite ih u secka zajedno sa drugim sastojcima. Pasirajte dok ne dobijete pire. Servirajte sa parčetom hleba i sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji