Kako da napravimo sajder

Sajder od jabuke

Najrasprostranjeniji je sajder od jabuka. On se dobija fermentacijom soka od jabuka bez korišćenja kvasca. Rezultat toga je lagan alkoholni napitak - oko 7 gradi - lepe boje ćilibara.

Sajder je veoma popularan u Francuskoj i Španiji. Domaći sajder je ukusan i topao i hladan. Kda je topao, u njega se dodaje cimet, karanfilić i drugi začini.

Za pripremu sajdera su potrebne jabuke koje su malo kiselije. Sečemo ih na komade i sameljemo. Dobijenu retku kašu stavljamo u flašu sa širokim grlom, punimo dve trećine njenog obima ili stavljamo u nemetalnu posudu.

Dodajemo šećer - 150 g na kigloram kaše od jabke. Pokrivamo gazom i ostavljamo na toplom. Četvrtog dana komadi jabuka će isplivati. Sok procedimo, koamde iscedimo i sok dodajemo u proceđeni.

Topao sajder

Dodajemo šećer - po 100 g na svaki litar soka. Prelivamo u flaše, pokrivamo gazom i ostavljamo 20 dana da konačno fermentiše. Nakon toga konzumiramo.

Možete pripremiti i brz sajder.

Sajder od kruške

Potrebni sastojci: 12 jabuka srednje veličine, kiselog ukusa, 1 pomorandža, 1 šolja smeđeg šećera, prstohvat cimeta, 2 pstohvata muskatnog orašćića, 4 karanfilića, voda.

Jabuke i pomorandže sečemo na komade. Možemo da ih ne ljuštimo, nego samo dobro da ih operemo. Stavljamo u veliku šerpu. Dodajemo šećer, koji možemo povećati po ukusu.

Dodajemo sve začine i prelivamo vodu tako da ostane dva prsta iznad voća. Kuvamo oko sat vremena na tihoj vatri bez poklopca. Ako je potrebno dodajemo toplu vodu.Nakon toga poklapamo, smanjujemo vatru i ostavljamo da još 30 minuta.

Uz pomoć štapnog miksera pasiramo voće i nakon toga sajder se kuva dok njegova boja ne postane tamnija. Nakon što se ohladi, proceidmo i serviramo dok je još topao. Možemo čuvati u frižideru.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji