bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo sajder

Kako da napravimo sajder

Sajder od jabuke

Najrasprostranjeniji je sajder od jabuka. On se dobija fermentacijom soka od jabuka bez korišćenja kvasca. Rezultat toga je lagan alkoholni napitak - oko 7 gradi - lepe boje ćilibara.

Sajder je veoma popularan u Francuskoj i Španiji. Domaći sajder je ukusan i topao i hladan. Kda je topao, u njega se dodaje cimet, karanfilić i drugi začini.

Za pripremu sajdera su potrebne jabuke koje su malo kiselije. Sečemo ih na komade i sameljemo. Dobijenu retku kašu stavljamo u flašu sa širokim grlom, punimo dve trećine njenog obima ili stavljamo u nemetalnu posudu.

Dodajemo šećer - 150 g na kigloram kaše od jabke. Pokrivamo gazom i ostavljamo na toplom. Četvrtog dana komadi jabuka će isplivati. Sok procedimo, koamde iscedimo i sok dodajemo u proceđeni.

Topao sajder

Dodajemo šećer - po 100 g na svaki litar soka. Prelivamo u flaše, pokrivamo gazom i ostavljamo 20 dana da konačno fermentiše. Nakon toga konzumiramo.

Možete pripremiti i brz sajder.

Sajder od kruške

Potrebni sastojci: 12 jabuka srednje veličine, kiselog ukusa, 1 pomorandža, 1 šolja smeđeg šećera, prstohvat cimeta, 2 pstohvata muskatnog orašćića, 4 karanfilića, voda.

Jabuke i pomorandže sečemo na komade. Možemo da ih ne ljuštimo, nego samo dobro da ih operemo. Stavljamo u veliku šerpu. Dodajemo šećer, koji možemo povećati po ukusu.

Dodajemo sve začine i prelivamo vodu tako da ostane dva prsta iznad voća. Kuvamo oko sat vremena na tihoj vatri bez poklopca. Ako je potrebno dodajemo toplu vodu.Nakon toga poklapamo, smanjujemo vatru i ostavljamo da još 30 minuta.

Uz pomoć štapnog miksera pasiramo voće i nakon toga sajder se kuva dok njegova boja ne postane tamnija. Nakon što se ohladi, proceidmo i serviramo dok je još topao. Možemo čuvati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji