Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da se hranimo nakon proliva

Kako da se hranimo nakon proliva

DesislavaDesislava
Početnik
721
Borovnice i maline

Proliv se opisuje kretanjem pražnjenja, koja su u sipkastom stanju vodenasta. Dijareja je često stanje i obično nije ozbiljna. Mnogo ljudi ima dijareju jednom ili dva puta godišnje. Obično proliv traje dva-tri dana i može da se leči kako odgovarajućom dijetom, tako i lekovima.

Samo u nekim slučajevima je ljudima potrebna lekarska pomoć, s obzirom da dijareja može brzo da isprazni rezerve vode i soli u organizmu, koji su potrebni tkivima kako bi pravilno funkcionisali. Dosta mladih, starih i bolesnih mogu da imaju poteškoće sa vraćanjem ove izgubljene tečnosti. Proliv koji traje nekoliko sedmica ili sadrži krv, može da signalizira ozbiljnu bolest. U tim slučajevima, treba da se povežete sa lekarom.

Najčešći uzrok proliva je virus, koji inficira creva. Infekcija obično traje dva dana i ponekad se zove "crevni grip". Dijareja može biti prouzrokovana:

• Bakterijskim infekcijama (uzrok većine vrsta trovanja hranom)

• Infekcija iz drugih organizama

• Konzumacija hrane koja kompromituje sistem za varenje

• Alergijom na neke namirnice

• Lekovima

Kiselo mleko

• Radioterapijom

Kako da se hranimo nakon proliva?

• Pijte tečnost i to češće nego obično. Povećajte unos od 2 do 3 liter dnevno, koliko možete da izdržite, ili pokušajte da pijete tečnost u malim količinama tokom celog dana. Izaberite voćne sokove, bujone ili sodu (bez kofeina). Pileći bujon (bez masti), čaj sa medom i sportski napici du takođe dobar izbor. Umesto da pijete tečnost zajendo sa vašom hranom, pijte je između obroka.

• Izbegavajte da jedete tešku hranu, dok traje proliv. Kada se dijareja poboljša, možete početi da jedete težu hranu u malim količinama.

• Probajte onu hranu sa niskim sadržajem vlakana: kiselo mleko, pirinač, jufke, sok od grožđa, zrele banane, pire od jabuka, kikiriki puter, beli hleb, piletinu ili ćuretinu bez kože, govedinu, ribu, sitan sir (vurda) i krem sir.

• Izbegavajte masti, masnu ili prženu hranu, sirovo povrće i voće, jake začine i integralne žitarice i hleb.

• Ograničite hranu i napitke sa kofeinom, kao što su čokolada, kafa, jak čaj, kao i neka gazirana pića.

• Ako imate grčeve za vreme dijareje, izbegavajte gas - hranu i pića koja ga obrazuju kao što su pasulj, kupus, pivo i gazirani napici.

Ceđeni voćni sokovi

•Ako uzimate antibiotike, u vašu dijetu dodajte jogurt sa aktivnim kulturama.

• Sušene borovnice imaju dugu istoriju u lečenju dijareje. Preporučuje se grickanje sušenih borovnica ili čaja od gnječenih suvih borovnica (kuvaju se oko deset minuta).

Borovnice su pogodne za dijareju zbog činjenice da sadrže štavne materije, koje deluju kao učvršćivači i smanjuju upalu i odvajanje tečnosti od sluzokože.

Borovnice sadrže materije koje imaju antibakterijska svojstva, i dobar su izvor antioksidanata i poslednje, ali ne i najmanje važno, borovnice su izvor rastvorljivog pektina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest