Čuvanje oraha i orašastih plodova

Orasi

Kada kupujete orašaste plodove, ne uspevate uvek da odjednom iskoristite celu količinu. Orašasti plodovi sadrže mnogo masti, koje se pri visokoj temperaturi i u dodiru sa vazduhom pretvaraju u veoma gorkak delikates.

Poželjno je da kupujete upakovane orašaste plodove ili orašaste plodove na kilogram iz proverenih prodavnica. Osnovni kriterijumi za svežinu orašastih plodova su zlatasta ili braonkasta boja orašastih plodova - oraha, lešnika, badema, brazilskog oraha - kao i prijatna i blaga aroma.

Teško je da se orašasti plodovi sačuvaju duže vreme, a da se to ne odrazi na njihov kvalitet ukusa. U pakovanjima mogu da se čuvaju oko tri meseca.

Duže vreme orašasti plodovi se mogu čuvati u gvozdenim, staklenim, glinenim posudama. One treba da budu sa poklopcima koji čvrsto zatvaraju posudu, da ne ulazi vazduh.

Orašasti plodovi

Takođe, preporučuje se da se orašasti plodovi čuvaju u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi, tako se čuvaju više od osam meseci. Kada je potrebno, deo zamrznutih orašastih plodova se vadi iz posude i ponovo se vraća u zamrzivač.

Na taj način se najbolje i naduže čuvaju antioksidantna svojstva orašastih plodova, koji se bore protiv uticaja slobodnih radikala.

Da bi se duže vreme sačuvali, orašasti plodovi treba da se sačuvaju od uticaja vlage i topline, jer su idealan preduslov za širenje plesni. Poželjno je da se ne snabdevate orašastim plodovima za pola godine unapred, ako ne planirate da ih čuvate u zamrzivaču.

Ako ipak primetite znakove plesni na orašastim plodovima, ne pokušavajte da ih uklonite vodom ili da ih sastružete, već prosto bacite orašaste plodove, s obzirom da više nisu korisni za konzumaciju. Čak i ako uspete da uklonite plesni, uništićete korisne kvalitete samog orašastog ploda.

Sveži orasi ne mogu dugo da se čuvaju, s obzirom da su dosta vlažni, preporučuje se da se odmah konzumiraju, kada se izvade iz ljuske.

Dobro bi bilo da se sveži orasi čuvaju u zamrzivaču. Zeleni orasi se još teže čuvaju, zato se preporučuju da se od njih napravi slatko ili liker.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji