Kako se pravi majonez - vodič za početnike

domaći majonez

Izgleda da recepti za domaći majonez polako počinju da odlaze u zaborav, jer nam je mnogo lakše da ovaj proizvod gotov kupimo u prodavnici.

Ali koju god marku da preferiramo, čak i najhavljaniju, ona ne može da se poredi sa ukusom i teksturom domaće pripremljenog majoneza.

Zašto se onda ne trgnemo i ne počnemo sami da ga spremamo kod kuće? Pokušajte i videćete da je lakše i brže nego što se mislili.

Majonez zapravo predstavlja emulgiranu mast - ulje ili maslinovo ulje. Ali kako se dešava to da objedinjujući ulje sa tečnošću (sirće, limunov sok, voda) i jaje dobijamo mekanu supstancu, krem, koji mažemo na kriške?

Krivac za to čudo je jaje, tačnije žumance. Ono je sastavljeno od vode i fosfolipida koji igraju važnu ulogu posrednika, spoj između molekula ulja i tečnosti.

Ako probamo da umutimo samo ulje sa limunovim sokom, na primer, i da dobijemo emulziju, neće biti načina ni sa najboljim mikserom na svetu.

Razlog tome je to što su molekuli oba sastojka nespojivi (jedni su polarni, drugi - apolarni). Upravo ovde dolazi u pomoć žumance, čiji fosfolipidi imaju dve vrste molekula i tako ih privlače i objedinjuje, obrazujući savršen gusti krem, emulziju.

Evo i konkretnih, detaljnih uputstava kako sami da pripremimo pravi domaći majonez:

Sastojci:

Jaje - 1 komad, M veličina

So - 1 prstohvat

Sirće ili limunov sok - 10 g

Ulje ili maslinovo ulje - 200 ml

Priprema i instrukcije:

Sastojci za domaći majonez

Najbolje je pripremiti majonez u visokoj i uskoj posudi. Obično svaki pasator ima takvu posudu, ali ukoliko vaš nema, izaberite neku koja vam odgovara.

Razbijte jaje u posebnu posudicu i nakon toga ga stavite u posudu i kojoj ćemo praviti majonez. Zašto to radimo? Definitivno ne zbog toga što želimo da isprljamo više činija:

Razlog je u tome što možemo videte da li je slučajno upala neka ljuska i da je lako odstranimo. To je izuzetno važno zbog činjenice da se upravo u ljusci jajeta nalaze bakterije bolesti salmonele i bilo bi dobro da budemo pažljivi kada spremamo sa jajima.

Kada prebacimo jaja u visoku i usku posudu, u nju dolivamo sirće ili limunov sok, polovinu ulja ili maslinovog ulja i stavljamo so.

Ovde vidimo drugu posebnost, a to je da nam se ne bi zgusnuo majonez, ne sipamo ulje odjednom.

Namestimo pasator da se nasloni na dno posude i uključujemo na nisku brzinu. Držimo uređaj nepokretan dok smesa ne počne da emulgira i postaje bela odozdo. I tačno tada je trenutak da počnemo da dolivamo ostalo ulje ili maslinovo ulje u tankom mlazu, istovremano veoma sporo pomerajući pasator ka gore, dok ne stigemo do površine i cela smesa ne pobeli.

Ako je veličina vaše posude veća od glave pasatora, onda treba pažljivo da ga pomerate u stranu kako bi i krajevi emulgirali. I tako ćete za sekunde, uz pomoć pravilne tehnike dobiti savršen domaći majonez.

Ako nećete konzumirati sav majonez odjednom, treba obavezno da ga čuvate u frižideru u dobro zatvorenoj posudi, i to ne duže od 2 dana, s obzirom da sadrži sirovo jaje.

Kako da popravimo presečeni majonez?

Iako sa pomenutom tehnikom ne bi trebalo to da se desi, ako se ipak desi, budite mirni, jer postoji način da to popravite.

Operite i osušite posudu u kojoj ćete mutiti. Stavite jedno žumance jajeta i dve supene kašike presečenog majoneza. Pasator postavite prema gore prikazanim uputstvima i pasirajte dok ne pobeli, tada malo po malo dodajte u ostali presečeni majonez, pomerajući uređaj ka gore, dok sve ne emlugira i dpk se smesa ne zgusne.

Domaći majonez koristite kao kombinaciju sa različitim ribama i mesom pernatih životinja, pečenim ili kuvanim povrćem, brojnim salatama, sendvičima ili sosevima.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji