Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Ishrana nakon povraćanja

Ishrana nakon povraćanja

Povraćanje - Naročito višekratno, nije bezopasno, već simptom koji prati različite bolesti i stanja organske i funkcionalne prirode.

U svakom slučaju, lečenje će zavisiti od uzroka bolesti, lekar će prepisati lekove, ali pacijent mora da se pridržava osnovnih principa ishrane kod probavnih poremećaja.

Pauza od gladi:

• nadoknađivanje izgubljene tečnosti

• istovar probavnog trakta

• postepeno vraćanje svakodnevnoj dijeti

Šta da jedemo nakon povraćanja?

Povraćanje može da se pojavi iz različitih razloga, najčešće je kao posledica trovanja hranom i drugih anomalija u normalnom funkcionisanju sistema ograna za varenje. Često se povraćanje ponavlja nekoliko puta. Nakon povraćanja čovek često oseća slabost. U vezi sa tim se pojavljuje pitanje: šta da jedemo nakon povraćanja a da ne izazovemo ponovo napad i kako bismo vratili snagu.

Šta možete jesti nakon povraćanja?

Prilikom povraćanja se gubi dosta tečnosti, koja treba da bude vraćena. Prema tome, nakon povraćanja treba da pijete čistiju vodu, blagi čaj i razređene sokove. Dobro je da ne posežete ka mleku i supama. Pored tečnosti, kada povraćate telo gubi i minerale. Kako biste ih kompenzovali možete da pijete sok od jabuke i brusnice, prethodno dodajte prstohvat soli i šećera. Napitak treba da bude u maloj količini otprilike 30-50 ml, tako da ne iziritira želudac i ne prouzrokuje novi napad. U tom slučaju napitak ne sme biti previše hladan ili vruć, najbolja opcija jeste da bude telesne temperature.

Eksperti smatraju da nakon povraćanja je dobro da počnete da jedete ugljene hidrate, na primer žele. Takođe, nakon povraćanja možete da jedete krekere, keks ili tost, ukoliko ne sadrži maslac. Ne smemo zaboraviti ni proteinsku hranu, jer su proteini neophodni organizmu. U tom slučaju, pogodne su pileće grudi ili riba. Jelo treba da bude spremljeno na pari ili kuvano.

Druge opcije za ishranu nakon povraćanja mogu da budu pileća supa, pirinač ili jufka, ali u ovom slučaju treba da pokušate da odstranite svu mast sa površine supe.

Od masne hrane već prvi put treba da odustanete. To je zbog činjenice da masti duže vreme ostaju u želucu i podstičnu razvoj meteorizma i naduvenosti stomaka.

Tako da nakon povraćanja možete jesti ugljene hidrate i proteinsku hranu, možete pite i tople napitke, ali masti, prženu i pikantnu hranu i začine morate isključiti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji