Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se prave krofne - vodič za početnike

Kako se prave krofne - vodič za početnike

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218318
Domaće krofne sa kremom

Spremanje krofni u domaćim uslovima je veoma jednostavno, ukoliko znate nekoliko tajni koje ćemo sada sa vama podeliti. Krofne - slatko pecivo od testa sa kvascem, pržene u mnogo masti. Testo sa kvascem ne sprema se brzo, tako da za ljubitelje lenjih slatkiša postoje varijacije sa bržim testom, koje ne sadrži kvasac, nego druga sredstva za nadolaženje testa.

Izaberite ono koje vam se najviše dopada. Ali mi vam preporučujemo da propade tredicionalno testo sa kvascem, koje će vam dati upravo ukus detinjstva, koje se verovatno sećate.

Tradicionalni oblik krofni su neveliki narasli prstenčići. Mogu biti različiti - od običnog prženog testa, do krofnica sa različitim punjenjem - kremom od jaja, tečnom čokoladom, slatkom od jagoda, pudingom od limuna.

Bez obzira na to kakvo punjenje birate, osnovno je da shvatitte da su najukusnije krofne one koje su domaće, ručno spremljene sopstvenim rukama. I naravno - ne zaboravite osećaj za meru, jer je to visokokalorična hrana, spremljena ne na najzdraviji način.

Domaće spremljene krofne ne iziskuju posebno umeće. Treba samo da zante nekoliko caka, koje će vam pomoći da spremite Krofne.

Lako možete da im date poznati oblik, postoje dva način za to. Prvi, testo se formira u obliku fitilja, seče se na loptice jednakih veličina i svaka loptica se oblikuje tako da se dobijr krug i palcem u sredini se pravi rupa.

Drugi način je: testo se razvije na nekoliko kora i od njih se seku prstenovi željene veličine, posredstvom sekača.

Ne zaboravite da se krofne prže kada se udvostruči njihova zapremina.

Ako želite punjene krofne, tada se pravi mali razrez u testu i punite ga kremom ili nekim drugim odgovarajućim nadevom.

Da biste ih ispržili, potrebno je da ima dosta masti u posudi u kojoj će se pržiti - duboko ulje, i da temperatura ne bude niža od 180 stepeni.

Svako biljno ulje je pogodno za prženje, najvažnije je da se ne prži previše krofni u jednom te istom ulju. Ispržene krofne se vade najbolje rešetkastom kašikom i da se stave na ubrus, kako bi se apsorbovao višak ulja. Još vruće, krofnice se pospu šećerom u prahu, koji će se malo istopiti i krofnice će dobiti slatku koricu.

Evo i idealnog recepta, kako biste naučili kako se prave domaće krofne, ukoliko ste početnik.

Domaće krofne

suvi kvasac - 2 supene kašike

brašno - 350 g

biljno ulje - 3 supene kašike

šećer - 3 supene kašike

so - prstohvat

jaja- 1 komad

sveže mleko - oko 200 ml

biljno ulje - za prženje

Način pripreme: Blago zagrejte mleko i dodajte kvasac u njega, promešajte. Dodaje nekoliko supenih kašika brašna i 1 supenu kašiku šećera, ostavite da odstoji na toplom mestu otprilike 30 minuta.

Nakon otga, dodajte ostalo brašno, šečer, so, jaje i biljno ulje, promešajte. Testo prekrijte pamučnom krpom i ostavite još 30 minuta na toplom mestu.

Kada testo udvoji svoj obim, ponovo mesite i obrazujte krofnice tradicionalnog oblika.

Zagrejte ulje u posudi sa debelim dnom i visokim stranicama, postavljajući krofnice u porcije, da biste ih ispržili. Pržite ih dok se ne dobije blago zlatasta korica sa obe strane.

Gotove krofnice stavite na ubrus, kako bi se apsorbovao višak ulja. Krofnice premestite u drugu posudu i obilno pospite šećerom.

Aromatične krofnice sa blago hskavom koricom - iznutra mekane i posute šećerom u prahu - omiljena poslastica iiz detinjstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji