Prednosti i mane celera

Celer

Sa jedva 10 kalorija u svakoj stabljci, celer se može smatrati jednom od najniže kaloričnih namirnica. Hrskavo povrće je mnogo više od toga. Sadrži niz prednosti za zdravlje i to je činjenica koja je široko poznata. Upravo zbog toga mnogo ljudi uključuje celer u svoj režim ishrane.

Međutim, uz brojne prednosti, konzumacija celera krije poznate zdravstvene rizike - činjenica koju malo ljudi zna.

Ako počnemo sa prednostima, treba da istaknemo da celer predstavlja savršen izvor važnih antioksidanasa. Antioksidanti štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnih oštećenja. Celer sadrži vitamin C, betakarotin i flavanoide, ali ima barem 12 dodatnih vrsta antioksidantnih hranljivih materija u svakom stablu.

Takođe, ovo povrće je bogat izvor fitonutrienata, za koj eje dokazano da smanjuju slučajeve upale gastrointestinalnog trakta, ćelija, krvnih sudova i organa.

U svakom stablu celeera ima otprilike 25 protivupalnih sastojaka, koji mogu da predlože zaštitu od upale u organizmu.

Celer

Dok antioksidacione i protivupalne hranljive materije predlažu zaštitu celog gastrointestinalog trakta, celer može da predloži posebne prednosti za želudac. Polisaharidi koji se nalaze u celeru, smanjuju pojavu čira na želucu, poboljšavaju stanje sluzokože želuca i pomažu u stvaranju želudačnih sokova.

U celeru se nalaze vitamini A, K i C, plus minerali kao što su kalijum i folna kiselina. U ovom povrću postoji nizak sadržaj natrijuma. Štaviše, celer ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ima spor, konstantan efekat na šećer u krvi.

Međutim, koji su rizici konzumacije celera?

Celer

Ako ovo povrće predstavlja veći deo vašeg režima ishrane, verovatno se ne dobija dovoljna količina svih hranljivih materija koje su potrebne organizmu. Čak i ako ste jeli mnogo celera da biste dobili što je moguće više hranljivih materija, ipak možete ostati neuhranjene tokom vremena.

Česta konzumacija vodi i do gastrointestinalnih problema. Zbog visokog sadržaja vlakana, preterana konzumacija celera može ne da pomogne, nego da našteti želucu. Preterivanje dovodi do nadimanja, gasova, dijareje ili grčeva u stomaku. Preporučljiv dnevni unos vlakana je 28 grama na svake 2 000 kalorija.

Preterivanje sa celerom može vas izložiti opasnosti da se otrujete pesticidima. Ovo povrće ima sposobnost da apsorbuje i da skladišti pesticide. Dok male količine pesticida mogu da budu bezopasne za ljude, u velikim količinama mogu stvoriti probleme. Neka od njih mogu iziritirati kožu, drugi da izazivu probleme u želucu, pa čak i trovanje.

Poslednje, ali ne najmanje bitno, prirodne hemikalije u celeru mogu da spreče sposobnost da telo pravilno koristi jod. Štitna žlezda računa na jod da bi funkcionisala i proizvodila hormone. Kada nivo joda opadne, štitna žlezda se širi, što verovatno vodi do gušavosti. Dokazano je da preterana količina celera, posebno sirovog, može da dovede do deficita jopda i do gušavosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest