bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čisti brancin?

Kako se čisti brancin?

sveži brancin

Jedna od najukusnijih riba je brancin. Sreće se u Sredozemnom moru i Atlantskom okeanu. Riba ima ukusno meso, ali nije masno.

Da biste bili sigurni da brancin svež, gledajte oči ribe. One treba da izgeldaju sveže. Ako su oči mutne, to znači da riba nije sveža. Brancin treba da se čuva na suvom ledu.

Čišćenje brancina ima svoje cake. Pravilno čišćenje brancina garantuje i njegov dobar ukus. Prvu se sklanja rep ribe i glava. Ako ga pečete na roštilju i imate dovoljno mesta, možete ostaviti glavu. Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin.

Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate. Ako ne uklonite škrge, riba će imati gorak ukus kada je skuvate.

Brancin iziskuje perfektno čišćenje unutrašnjosti pre nego što ga skuvate. Ako makar i mali deo unutrašnjosti ribe ostavite neočišćen, ponovo rizikujete da riba dobije gorak ukus kada se spremi.

Pre nego što skuvate brancin, dobro bi bilo da ga posolite i da ga ostavite na nekoliko sati. Iskusni kuvari savetuju da pre nego što zasolite ribu ne očistite krljušt. Ona ima ulogu folije i ne dozvoljava da so u potpunosti pronikne u ribu.

brancin

Tako će ona biti umereno slana i mnogo ukusnija. Kada vidite da je dovoljno stajala u soli, temeljno i veoma pažljivo očistite krljušt. Ona je male veličine i mnogobrojna, ali sve se uradi sa strepljnjem.

Grci smatraju da je koža brancina veoma ukusna. Jedan od najukusnijih i omiljenih načina priperme brancina je na roštilju sa limunom. Prženi brancin je takođe veoma ukusan sa hrskavom i prelepom kožicom.

Ovu ribu možete pohovati ili ispeći u foliji. Brancin ribu možete spremiti i na pari, ukoliko želite zdravo da se hranite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji