Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo sušene šljive

Kako da napravimo sušene šljive

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2019
Kako da napravimo sušene šljive

Sušene plave šljive spadaju u najčešće korišćeno sušeno voće u kulinarstvu. Mogu da se dodaju ne samo u kolače, torte i bilo koje druge slatkiše, nego i u glavna jela. Veliki deo mesa divljači se sprema sa šljivama, a veliki broj domaćica ga stavlja u jela sa teletinom.

Sušene plave šljive su i veoma korisne. Imaju mnogo višu energetsku vrednost od svežih i sadrže mnoštvo vitamina i drugih materija koje su korisne za ljudski organizam.

Koriste ih ljudi koji imaju problema sa zatvorom, kojima je poremećen sistem organa za varenje i ljudi koji žele da normalizuju krvni pritisak.

Iako su 3-4 puta kaloričnije od svežih šljiva, one se korisne u brojnim dijetama. Važno je samo da ne jedete više od 100 g odjednom.

Sušene šljive možete kupiti na raznim mestima i sami da se uverite u njihove koristi. Međutim, najbolje je da ih sami pripremite, kako biste zaista bili sigurni u to šta konzumirate.

Za razliku od šljiva koje se prodaju po prodavnicama i koje, da bi bile osušene, prvo moraju biti blanširane, nakon čega se stavljaju u posebne parne sušionice, domaće spremljene šljive se mnogo lakše prave.

Kako da napravimo sušene šljive

Idealna opcija je ukoliko imate negde da ih uberete, ali čak i da nemate drvo šljive u dvorištu, nemojte se brinuti, prosto skoknite do najbliže pijace. Šljive nisu posebno skupo voće i verovatnoća da u njima ima neke hemije, je beznačajna.

Kada birate šljive, koje ćete sušiti, treba da izaberete samo potpuno zrelo voće. Ako ste slučajno uzeli trulo, zgnječeno, zeleno ili oštećeno voće, bacite ga.

Šljive se najlakše suše, tako što se stave na sunce. Stavite ih na novine ili drugi papir i ostavite otprilike nedelju dana do 10 dana na sunčevoj svetlosti. Treba da se suše dok prilikom stiskanja voćka ne formira lopticu dovoljne tvrdoće.

Ponovo se pregledava sušeno voće i ako je potrebno odstrane se trule i pocrnele šljive. Pakuju su u kesice od konoplje ili papira, u kojima se duže vreme čuvaju.

Ako želite brže da pripremite suve šljive, možete koristiti rernu. Voće poređajte u tepsiju i stavite u peć na 9 sati, zagrejte na 50 stepeni.

Nakon toga temperaturu pojačajte za 10 stepeni i ostavite još 9 sati. Izvadite polugotove sušene šljive i ostavite ih odstoje jedan dan i jednu noć na sobnoj temperaturi, nakon toga ih ponovo sušite 9 sati, ali na 70-80 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest