Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!

Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
9127
Šipurak

Šipurak - jedan čudesan izvor vitamina, makro i mikroelemenata, flavonoida, tanina, eteričnih ulja i organisih kiselina. Ova biljka se dosta koristi od strane lekara, farmaceura, proizvođača parfema i proizvođača domaće hrane i napitaka. Ljudi su naučili da koriste sve od šipka - od korena, do voća.

Alkoholne tinkture, obloge i čajevi se mogu pripremiti od malih korisnih voćkica. Različii napici i infuzije od šipka pomažu da održavamo telo u dobro stanju, zakođe i za lečenje nekih bolesti. Važno je da znate kako se tačno obrađuje i kako maksimalno da izbučete korisne sastojke koje se nalaze u voću i semenkama biljke.

Najkorisnije je veže voće od šipka, dobijene nekoliko nedelja nakon zrenja. Sveže voće je nežno i traži nežne brige za izvalčenje vitamina, minerala i drugih prirodnih komponenata u biljci.

Dobro je da pre korišćenja dobro operete i da izvadite spoljašnju mahovinu i grub sloj, koji ako upadne u grlo može izazvadi svrab, bol čak i kašalj. Pritisnite i izgnječite viljuškom dobro opravno voće tako da dobijete smesu koja liči na kašu.

Stavite smesu u staklenu posudu, termos ili teglu i sipajte toplu vodu, približno 60 stepeni. Odnost vode je 5 ml na gram kaše od šipka.

Čaj od šipurka

Zatvorite staklenu posudu i ostavite 40 minuta, nakon toga procedite kroz gazu ili fino sito. Odvojite tečnost, a kašu stavite u šerpu i spiajte vodu. Odnos vode, kaše, ovaj put je 1 kašičica kaše sa 500 ml vode. Stavite na vatru i kuvajte kašu sa vodom pola sata.

Ponovo procedite, ostavite tečnsot da se ohladi i pomešajte sa prvom infuzijom. Prilikom konzumiranja možete dodati med i limun. Lekovita svojstva šipka su poznata ljudima vekovima. Vekovima unazad lekazi nisu čuli za vitamina, minerale i flavonoide, nego su znali za šipak, kao lek za mnoge bolesti.

Uz pomoć napitka su lečili šarlah, anemiju, dijareju, bolesti crevnog trakta, problema sa žučem i mnoge druge. Savremeni naučnici su o šipku otkrili ogroman rezerovar vitamina C, E, P, kao i mikroelemenata kao što su mangan i bakar.

Međutim, poznate su i kontraindikacije šipka, ljudi sa kamenom u žuči, teškim stomačnim i crevnim bolestima, alergijom i tromboflebitisom treba da izbegavaju voće.

Važno je da znate da svakodnevni unos napitka ili infuzija od šipka, treba da se prati od specijalista ishrane i lekara, takođe je važno da nakon upotrebe napitka od šipka operete ustavodom da ne biste oštetili emajl zuba, posebno kod dece i trudnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest