Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi gratin - vodič za početnike

Kako se pravi gratin - vodič za početnike

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3924

Gratin ili složenac je jelo izvrsne francuske kuhinje sa dosta starom istorijom. Poznato jelo rumene ukusne korice, potiče još iz XII veka kada se posluživalo kao samostalno jelo ili kao prilog. Kada je gratin pravilno spremljen, on ima finu teksturu, a ukus mu je blag. Zlatkasta korica se dobija zbog majstorski prepečenog preliva.

U početku gratin se spremao od kuvanog krompira, a kasnije počinje da se koristi razno povrće i drugi sastojci i zato se danas pod tim nazivom podrazumeva svako jelo prekriveno sirom, mlekom, pavlakom ili prezlama i komadićima maslaca, zapečeno u rerni. Vatrostalne posude za jelo, koje se nazivaju gratin, su okruglog ili ovalnog oblika.

Ono što treba istaći u vezi složenca jeste da njegov efekat, tj. njegova ukusna korica može da bude dobijena od Bešamel sosa u različitim varijacijama. Bitno je da temperatura bude pravilno izabrana, da bi se receptorima ukusa osetila korica. Idealna boja korice je zlatkasta.

Od kojih proizvoda danas možemo napraviti složenac?

Složenac se najčešće pravi od povrća, mesa, ribe i morskih plodova. Dodata pavlaka ili mleko sosu daju ukus kojim se jelo odlikuje, a sir ga čuva da postane previše suvo. Da bi složenac od povrća bio sočan, on se slaže u redove, svaki red se preliva sosom.

Makarone su takođe odgovarajuća osnova za složenac, a dodaci su prema ukusu. Bešamel sos, paradajz, maslac obično redovno prisustvuju u ovom ukusnom jelu sa makaronama.

Recept za kuvara početnika treba da bude maksimalno uprošćen kako bi bio uspešan. Klasičan recept za složenac sa krompirom je najpogodniji.

Potrebni sastojci:

1kg karopmira

50 g maslaca

300 g sira

400 ml svežeg mleka

4 jaja

So po ukusu

Priprema:

Oprani krompir se skuva zajedno sa ljuskom. Kada se ohladi, oguli se i iseče se na kružiće.

U dobro nauljenu tepsiju se slaže red krompira i odozgo se izrenda sir. Slaže se novi red krompira, a zatim sir, dok se ne potroše sastojci.

Umućenim jajima, mlekom i soli se zaliju krompiri sa odozgo izrendanim sirom. Maslac se iseče na komadiće i slaže se na njih.

Jelo se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji