Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravila prilikom sterilizacije konzervi

Pravila prilikom sterilizacije konzervi

Konzerve

Voće i povrće najduže vreme čuvaju svoj hranljivi sastav, vitamine, prirodni ukus, aromu, boju i izgled kada se konzervišu putem sterilizacije. Njihova sterilizacija se vrši u hermetički zatvorenim staklenim teglama ili u limenkama od belog lima.

Za domaću streilizaciju pogodnije su staklene tegle koje se zatvaraju ručnim čepom i vijcima. Da biste spremili dragocene sterilzovane konzerve potrebno je:

1. Voće i povrće da bude savršeno sveže, po mogućstvu tog dana ubrano, zdravo i odgovarajuće zrelosti;

2. Tegla treba da bude napunjena do 1.5 cm ispod gornjeg ruba vratića;

3. Tečnost kojom se zaliva da bude vruća;

4. Voda u sterilizatoru da je unapred ugrejana do 10°C iznad temperature tegli, da bi mogla da počne da vri 20 minuta;

Sterilizacija

5. Tegle da budu izolovane od dna sterilizatora kroz drveni ili metalni roštilj, a sa zidova posude - kroz daščice ili krpe. nije potrebno da tegle budu izolovane jedna od druge;

6. Ako se voda zagreva pomoću grejača, nije potrebno da se tegle izoluju od dna i zidova posude. Grejač treba da se izoluje od posude i teglica, da se ne oslanja na njih;

7. Vreme određeno za sterilizaciju treba uzeti u obzir od momenta ključanja vode u streilizatoru;

8. Nakon sterilizacije, tegle treba da se ohlade do 40°С, ne duže od 20 minuta, tako što se iznad njih izlije hladna voda. Tegle neće popucati, ako voda iznad njih bude 5-6 cm.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest