Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnike

Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnike

Monika IvanovaMonika Ivanova
Šef kuhinje
1433
Kako se pravi vurda - uputstvo za početnike

Vurda (sitan sir) je interesantan i zanimljv proizvod koji se često koristi u različitim namazima, pecivima, salatama, pa čak i u slatkišima. Naravno, možete ga kupiti u gotovom obliku, ali mnogo prijatnije, a garantujemo i mnogo ukusnije, će biti kada ga napravite sami kod kuće.

Metoda je izuzetno jednostavna, tako da ne bi trebalo uopšte da se brinete da se nećete snaći.

Za početak vam je potreban 1 l svežeg mleka. Ako ste ga zaboravili u frižideru duže vreme ili vam je ostalo više i niste ga upotrebili, vurda je najbolja stvar koju možete napraviti.

Za njenu pripremu potrebno vam je upravo staro polupokvareno mleko ili presečeno mleko tokom kuvanja. Da bi se dobila kiselost, kada mleko počne da vri možete dodati pola kašičice limuntusa ili jednu i po kašičicu soka od limuna.

Dodajete i jednu kašičicu soli i ostavite na ringli još otprilike dve minute, nakon čega sklanjate sa strane i ostavljate da se ohladi. Kada se smesa ohladi, procedite i gusti deo koji ostane u cediljki ili gazi vam je upravo ukusna domaća vurda.

Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnike

Ako je mleko polupokvareno prilikom ključanja, ono će se samo ukiseliti i za nekoliko minuta ćete videti sitne komade koji će se odvojiti i plivati u šerpi. Kada se ohladi, ponovo procedite i jedete.

Ovo je jedan savršen način da iskoristite proizvod kog biste odmah u prvu ruku bacili, čim biste ga pomirisali i shvatili da već nije dobar za piće.

Ukoliko više volite finu vurdu, verovatno za kolače ili nadeve, možete da probate i jedan sporiji, ali garantovano savršen način.

Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnike

U šerpi lepo promešajte 500 g kiselog mleka i 1 l svežeg mleka. Obe vrste mleka treba da budu hladne prilikom mešanja. Šerpu stavite na ringlu i zagrejte do 80 stepeni. Ne čekajte da smesa provri. Dovoljno je samo da se ugreje, nakon čega je sklanjate sa ringle.

Nakon otprilike 3 sata na sobnoj temperaturi, već možete da pristupite ceđenju vurde. Prebacite smesu u gazu, čiji se krajevi vezuju za oklagiju. Oklagija se stavlja iznad šerpe i tako se polako cedi voda iz vurde. Što je duže vreme držite, to će krajnji rezultat biti gušći. Ponovo su dovoljna 2-3 sata.

Pre nego što počnete sa pripremom željenog jela sa sitnim sirom, umutite ga u posudi sa malo soli ili šećera, u zavisnosti od toga kakav će biti krajnji proizvod.

U ove vrele dane mi bismo sa zadovoljstvom probali jednu hladnu vurdu sa mirođijom i kiselim krastavčićima, tako da žurimo da spemimo i mi našu domaću vurdu. Ne čekajte ni vi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest