Kako da napravimo savršen toping

Toping

Kada govorimo o topingu uglavnom mislimo na one proizvode koji se prodaju u obližnjoj poslastičarnici, kojima volimo da prelijemo odabrani sladoled ili drugi desert od sladoleda.

Međutim, istina je da toping može da služi ne samo za začinjavanje torti, čizkejkova, rolata, pogača i drugih slatkiša, već i za pripremu egzotičnijih salata, predjela, čak i mesa.

Evo zašto je dobro da naučimo kako sami da napravimo toping, a ne odmah da trčimo u prodavnicu. Evo 4 varijante koje bi odgovarale najrazličitijim receptima:

Hladni toping od jagoda

Toping od jagoda

Potrebni sastojci: 320 g iseckanih jagoda, 4 supene kašike šećera, 1 supena kašika limnovog soka

Način pripreme: U posudi pomešajte sve sastojke za toping i ostavite smesu da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kada prođe određeno vreme, počnite da mešate toping od jagode, dok ne dobijete gust sirup. Ako je potrebno, dodajte još šećera.

Toping od pomorandže

Potrebni sastojci: 230 g mekanog krem sira ili maskarpone sira, 100 ml tečne pavlake za kuvanje, 100 g šećera u prahu, 1 prstohvat cimeta, 30 ml likera po izboru, 3 supene kašike izrendane kore pomorandže

Način pripreme: U posudi pomešajte krem sir i pavlaku i postepeno u njih dodajte šećer u prahu, tako što pažljivo mutite mikserom. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte koru pomorandže i cimet, a na kraju i liker. Tako dobijeni toping je odgovarajuć ne samo za prekrivanje i urašavanje različitih slatkiša, već i za pripremu ukusne piletine ili ćuretine.

Čokoladni toping

Potrebni sastojci: 230 g čokolade, 7 supenih kašika maslaca, 600 g šećera u prahu, 180 ml pavlake, 2 kašičice vanile

Čokoladni toping

Način pripreme: Maslac i čokoladu istopite na vodenoj pari, a šećer u prahu, pavlaku i vanilu umutite mikserom. Smesu sa pavlakom dodajte u čokoladu i ostavite na tihoj vatri da se zgusti, otprilike 5 min. Ako toping postane previše gust, možete dodati još pavlake.

Običan čokoladni toping

Potrebni sastojci: 100 g fine mlečne čokolade, 2 žumanca, 1 1/2 šolje svežeg mleka

Način pripreme: U odgovarajućoj šerpi sa drškom pomešajte izrendanu čokoladu i unapred ugrejano mleko i na tihoj vatri uz mešanje čekajte da se dobije homoena smesa. U nju pažljivo dodajte žumanca i ponovo mešajte oko 5 minuta, ali na veoma tihoj vatri da žumanca ne bi provrela.

Probajte još: Toping za sladoled, Čokoladni kolač sa belom glazurom, Keks kolač sa glazurom, Kokos bombone sa čokoladnom glazurom, Kolač sa limunom i glazurom od vanile.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji