Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo jabuke za zimu?

Kako da osušimo jabuke za zimu?

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Kako da osušimo jabuke za zimu?

Da biste osušili jabuke za zimu potrebno vam je zdravo voće. Opere se pod mlazom tekuće vode i suši se na debeloj krpi. Na tepsiju se postavlja papir ili novine.

Jabuke se seku na kolutove sa debljinom od pola centimetra. Ne gule se, zato što će se pretvoriti u kašu tokom sušenja. Trula mesta se iseku. Rezančići od jabuke se raspoređuju na papir u ravnom sloju. Rerna se zagreje do dvesta stepeni.

Tepsija sa jabukama se stavlja u rernu, koja je topla, ali vratašca rerne se ne zatvaraju u potpunosti, već se ostavljaju napola otvorena. Nakon petnaest minuta, rerna se smanjuje na sto sedamdeset stepeni.

S vremena na vreme jabuke se promešaju da ne izgore. Kada se sasvim lagano osuše, rerna se smanjuje do sto trideset stepeni i tako se ostavlja do kraja sušenja voća.

Kako da osušimo jabuke za zimu?

Nakon što se dovoljno osuše, izvade se iz rerne i ostavljaju se da se ohlade. Ohlađeno suvo voće se stavlja u čistu platnenu torbicu. U platnenoj torbici suvo voće se duže čuva, nego u teglici, s obzirom da postoji dostup vazduha.

Jabuke se suše i na suncu. Na listove papira ili na novine se raspoređuje isečeno voće i stavlja se na dobro provetreno mesto - obično na balkon.

Jabuke se prekriju gazom, kako ih insekti ne bi grickali, i čeka se da se osuše. U sušenom voću se čuvaju svi vitaminima i ono je veoma zdravo i uksno.

Ukoliko jabuke koje ćete sušiti nisu dovoljno slatke, pravi se sirup od vode i šećera tako da bude dovoljno slatko po vašem ukusu. U tu vodu se stavljaju isečene jabuke i tako prestoje deset minuta. U vodu može da se doda vanila za veću aromu.

Ako ćete koristiti jabuke za kompot ili za pripremu kolača, dodajte malo cimeta u njih, pre nego što ih budete sušili u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest