Kako se pravi voćni toping za torte?

Voćni toping

Toping predstavlja preliv kojim se prekrivaju deserti - slatkiši, torte, kolači, sladoledi i drugo. Najčešće korišćen toping je onaj od čokolade, ali raznolikost preliva za slatkiše je zaista velika, tako što su najkarakterističniji posle čokolade voćni topinzi.

Pored poboljšanja kvaliteta ukusa kolača ili stvaranja novih ukusa, toping se koristi i za dekoraciju slatkih iskušenja. S njim je spoljašnji izgled deserta potpun. Karakteristično je da se topingom preliva desert neposredno pre nego što se posluži.

Većina deserata i kolača se preliva topingom, ali postoje i recepti kod kojih se toping servira kao posebno jelo, ukrašeno aromatičnim začinom, koji je pogodan kvalitetu ukusa i arome sastojaka.

Voćni topinzi

Voćni topinzi su namenjeni prelivanju kolača ili deserata i posebno su voljeni zbog neverovatne arome svežeg voća koja se dodaje u desert. Uz nekoliko jednostavnih recepata predstavićemo vam raznolikost ovog dodatka ishrani.

Toping od šumskog voća

Toping od šumskog voća

Odgovarajuć je za musove, kolače, kremove i druge slatkiše.

Potrebni sastojci: 200 g šećera i 200 g šumskog voća. Sok 1 limeta i nekoliko stručaka nane za dekoraciju.

Način pripreme: Voće za toping i šećer se stavi u kaserolu i kuva se 15 minuta. Pasira se i procedi se. Ako je potrebno, sirup se još zgusti, a na kraju se dodaje sok od 1 limete. Toping se poslužuje odvojeno od musa ili kolača, sa dekoracijom od mente. Njime može da se prelije osnovni desert.

Letnji voćni toping

Toping

Jedan unikatni recept koji omogućava da se toping ostavi u frižideru nedelju do dve i njime da se ukrase torte, kolači, voćne salate ili sladoled.

Potrebni sastojci:

250 g jagoda

100 g trešnji

100 g kajsija

nekoliko višnji ili crnih ribizli

300 g šećera

Način pripreme: Očišćeno voće se seče na komade i preliva se šećerom. Dodaje se 1/2 šoljice vode. Kuva se na tihoj vatri 10-15 minuta. Kada se ohladi, stavlja se u frižider za dugotrajniju upotrebu.

Toping od badema

Ovaj preliv je malo teži i dodaje se u kolač i druge slatkiše dok se peku. Služi kao glazura.

Potrebni sastojci:

1/4 šolje putera

1/3 šolje šećera

1/3 šolje glukoze

1/4 supene kašike soli

1 i 1/2 šolje badema

Način pripreme:

U kaseroli se istopi puter, pomeša se sa glukozom, šećerom, soli i 2 supene kašike vode i ostavi se da vri 4 minute. Dodaju se filirani bademi i meša se. Ovim topingom se premazuje kolač ili drugi slatkiš koji se peče, a posle se dopeče otprilike 15 minuta.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji