Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno sečemo luk, bez suza?

Kako da pravilno sečemo luk, bez suza?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Sečenje luka bez suza

Suzenje očiju prilikom sečenja luka je dosta neprijatno stanje i prouzrokuje negativne emocije. Zašto se mi zapravo rasplačemo dok sečemo luk? To se dešava zato što luk oslobađa supstancu alinazu koja ispušta iritirajući molekul, koji se naziva sin-propantial-C-oksid ili propantial, on je iritirajuć za oko i izaziva puštanje suza.

Ovaj molekul je sumporno esencijalno ulje kojeg receptori registruju u nosnicama i iritirajuće deluje na sluzokožu. Postoje neke cake koje mogu smanjiti ljute supstance kao i mogu da minimalizuju njihove efekte.

Načini za sečenje luka bez suzenja očiju

• Dasku na kojoj ćete seći luk istrljajte limunom. Jak miris luka neće proniknuti u dasku i možete ublažiti proceduru.

• Pre sečenja nož držite u frižideru 15 minuta. Kada je nož veoma hladan, prilikom sečenja neće odvajati toliko jak miris koji iritira oči.

• Nož treba da bude gladak i oštar. Tup nož otežava proces sečenja i pojava ljutog mirisa je jača.

• Kada počnete da sečete luk, uključite aspirator. Vazduh će početi da se kreće i to će ublažiti efekat na oči. Možete i da sečete kod otvorenog prozora sa istim efektom.

Sečenje luka

• Druga varijata je da se luk drži i zamrzivaču sat vremena pre sečenja. Hladan luk pušta manje ljut miris.

• Pre sečenja nož stavite u ohlađenu vodu ili u sirće. Ovaj prost trik smanjuje pojavu suza.

Naočare za sečenje luka

• Negde blizu stavite vodu da vri za vreme sečenja luka. Para će razdvojite ljuta isparenja za vreme sečenja.

• U prodavnicama se prodaju naočare za sečenje luka. One pomažu da se smanji delovanje štetnih isparenja od kojih suze oči.

• Druga varijanta je da se luk iseče na velike komade, da se stavi u ključalu vodu i nakon nekoliko minuta da se sitno isecka.

• Uzdužno sečenje luka - od gornjeg ka donjem delu umesto po sredini, smanjuje jačinu mirisa i količinu suza. Upotreba kuhinjskog robota vodi do pojačavanja arome.

Budući da nijedna od izmišljenih opcija u potpunosti ne eliminiše problem, luk se može zameniti mladim lukom, s obzirom da suzenje očiju kod njega izostaje, iako će malo promeniti ukus hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest