Supe za konstipaciju

AdminAdmin
Glavni urednik
25035
Supe za konstipaciju

Godinama unazad supa je bila obavezni deo ishrane. U današnjim porodicama ona često nije prisutna na meniju. Veliki broj dece nema predstavu o tome šta je supnik, a odrasli su nažalost zaboravili tu vrstu posude.

A supu treba svi da jedu - i bolesni, i zdravi. Ona pomaže u sprečavanju stomačnih tegoba. Ali kod već prisutnog problema, najčešće kod zatvora, mogu da pomognu supe za konstipaciju.

Osnovno pravilo kod zatvora je da se unosi dosta celuloze. Ona je sadržana u povrću, od kog mogu da se spreme ukusne i zdrave supe. Takva je krem supa od bundeve.

Za krem supu od bundeve potrebna je jedna bundeva srednje veličine, 1-2 glavice luka, 1 kuvano jaje, sir, peršun, so i biber. Bundeva se oguli, očisti se od semenki, iseče se na kockice i izdinsta se.

Isečeni luk se prži dok ne postane prozračan. Kada je bundeva već postala mekana, u nju se dodaje so, crni biber i gotov luk. Sve se pasira u blenderu ili pomoću pasatora.

U pire se stavlja izrendani sir i jaje. Odozgo se posipa isckanim peršunom. Ovo ukusno jelo se veoma dobro održava na želudac, a umesto bundeve mogu da se koriste šargarepe.

Supa za konstipaciju sa tikvicama se kuva sa bujonom od povrća. Tikvice se iseku na kockice i kuvaju se u ključalom bujonu, skoro dok ne bude gotovo.

Pasira se i dodaje se blago preprženo brašno. Posoli se i ostavi se da vri nekoliko minuta. Pre serviranja stavi se pavlaka u tanjir, a odozgo se pospe peršunom ili mirođijom.

Za pripremu bujona od povrća se uzimaju komadići različitog povrća. Očiste se i operu, nakon čega se kuvaju na tihoj vatri. Kada se kuva, bujon se procedi i spreman je da se koristi za pripremu supa.

Paradajz supa sa povrćem takođe ima konstipirajuće dejstvo. Za njenu pripremu je potrebna 1 mala glavica kupusa, 200 grama korena celera, 5-6 glavica luka, 2 paprike, 400 grama boranije, 5-6 paradajza i 1.5 litar paradajz soka.

Svo povrće se iseče, stavi se u šerpu i prelije se sokom od paradajza. Povrće treba da bude pokriveno, zato se dodaje voda, ukoliko je potrebno.

Kuva se na jakoj vatri. Treba da kipi oko 10 minuta. Poklopi se, vatra se smanji i kuva se još 10 minuta. Pre serviranja se pospe peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest